Earl grey s lístky pomeranče.(wikimedia/Sebastian Stabinger)
Earl grey s lístky pomeranče.(wikimedia/Sebastian Stabinger)

Earl Grey (čti erl grej) je směs převážně černého čaje s olejem z kůry bergamoty. Jak název napovídá, jde původně o anglický typ čaje, jehož vůně a aroma si však získává fanoušky po celém světě.

 

Původ

Čaj je pojmenován po britském předsedovi vlády, 2. hraběti (anglicky Earl) Greyovi, který na postu premiéra působil ve 30. letech 19. století. Existuje několik pověstí, jak ke vzniku směsi došlo, a každá se mírně liší. Dnes už je těžké určit, která z nich je ta pravá, nicméně všechny vychází z předpokladu, že hrabě dostal tento speciálně připravený čaj jako dárek od čínského úředníka.

Od Greyovy rodiny se čaj rozšířil pod jménem Earl Grey na celé britské ostrovy i dál do světa a dnes ho vyrábí všichni velcí britští producenti čaje, jako Twinings, Jacksons of Piccadilly, Tetley aj.


Bergamota a zdravotní účinky čaje

Bergamot. (wikimedia/Rillke)
Bergamot. (wikimedia/Rillke)

Bergamot někdy překládaný také jako bergamota nebo bergamotka je nazelenalý citrusový plod druhu Citrus bergamia, kříženec mezi limetkou a pomerančem, jehož extrakt dodává čaji Earl Grey nezaměnitelnou chuť a vůni. Strom kvete v zimě a komerčně se nyní pěstuje zejména v Itálii. Samotný plod je hodně hořký, kyselý a tudíž nejedlý, používá se jen jeho kůra, ze které se vyrábí silice - esenciální olej do čajů, pro aromaterapii, kosmetiku a jiné účely.

O bergamotě se tvrdí, že má četné zdravotní účinky, které zřejmě souvisí s jejími antioxidanty. Díky ničení volných radikálů v těle může čaj Earl Grey omlazovat, chránit před infekcemi a zvyšovat imunitu. Proto se doporučuje pacientům, již jsou náchylní k chřipkám a nachlazení. Také se používá ke snižování teploty při horečce, uklidnění při depresi a úzkosti a celkovému zlepšení nálady. Rovněž má napomáhat lepšímu zažívání a Turci věří, že má protizánětlivé účinky. Bergamota má velmi pozitivní účinky na kůži a někteří lidé tvrdí, že jim pravidelné pití Earl Grey snižuje výskyt akné.

Servírování a netradiční využití

Charles Grey, resp. Earl Grey II. (public domain image)
Charles Grey, resp. Earl Grey II. (public domain image)

Tradičně se Earl Grey podává tak jako každý černý čaj v Anglii – s mlékem. Přidejte do toho cukr a máte menší svačinku! Pokud jste ještě nepřišli mléku v čaji na chuť, zkuste to po našem, s citrónem a cukrem, je také vynikající, teplý i studený.

O popularitě čaje svědčí i nejrůznější varianty, které se vyrojily. Dnes najdete v britských obchodech Earl Grey s Rooibosem, Lady Grey (Earl Grey s pomerančovou a citronovou kůrou), Blossom Earl Grey (Earl Grey s květy pomeranče), Earl Grey Green (Earl Grey ze zeleného čaje) a další.

Klasický Earl Grey se používá i v kuchyni. Zaprvé jako příchuť do dortů, zákusků a čokolády a zadruhé do omáček, kdy se čajové sáčky přidají do běžného vývaru, pár minut se vaří a pak se vyhodí. U sladkých receptů se používá čaj sypaný, který se přidá do roztopeného másla nebo krému a pak se přecedí.

 

Čtěte také:

Seriál zázraků čaje

Rize – příjemný čaj z Turecka

Rooibos - nečajový červený zázrak plný vitamínů

Není nad dobrý šálek čaje