Seriál zázraků čaje (část I. z V)
Praxe pití čaje má v Číně několikatisíciletou tradici
Dle Klasické knihy o čaji, napsané čajovým mistrem Lu Jü z dynastie Tchang, má zvyklost pití čaje původ u legendární historické postavy Šen-nunga, který sám na sobě vyzkoušel tisíce druhů bylin.
Legenda říká, že „Božský pěstitel“ Šen-nung zkoušel různé bylinky a každý den narazil na dvaasedmdesát toxických látek. Před jedy ho ale chránilo žvýkaní čajových lístků.
Aby Šen-nung pomohl lidem vyléčit se z nemocí, vydával se do hor a odlehlých oblastí, kde neustále sbíral a zkoušel všechny možné druhy rostlin. Dokázal tak odhalit různé funkce každé bylinky.
Jednoho dne zkoušel Šen-nung nějakou jedovatou bylinu. Okamžitě mu vyprahl jazyk a měl pocit, jak kdyby měl v ústech bavlník. Rozhodl se tedy pro chvilku odpočinku a sedl si pod velký strom. Najednou k němu vítr přivál několik lesklých tmavě zelených listů.
Intuitivně si je dal do úst a začal žvýkat. K jeho překvapení začaly listy vydávat aromatickou vůni a spolu se slinami „osvobodily“ jeho jazyk. Náhle byl plný elánu a všechno jeho nepohodlí zmizelo.
Rozvoj čaje
Praxe pití čaje má v Číně několikatisíciletou tradici. Klasická kniha o čaji se zmiňuje o tom, že zvyklost pití čaje vznikla poté, co jej Šen-nung objevil.
Během dynastie Čou (1046–256 před n. l.) byl čaj využívaný hlavně jako druh obětního daru, a to do roku 771 před n. l.. Později, v letech 770–476 před n. l., se čerstvé čajové lístky používaly jako zelenina. Poté, co vypukly války v období Válčících států (470-221 před n. l.), se čaj používal jako lék.
Ani ne o 400 let později (za dynastií Čchin a Chan) byl čaj „zahrnutý“ mezi vzácné nápoje prokazující zdvořilost a pohostinnost.
Při nástupu dynastie Tchang (618-907 n. l.) byl čaj už veřejnou záležitostí a neustále se vyvíjel - od svého lékařského použití až ke každodennímu pití. Praktiky a obyčeje pití čaje se formovaly jak u šlechty, tak mezi běžnými lidmi.
Mnoho známých literátů dynastií Tchang a Sung zbožňovalo pití čaje a patřičně to dávali najevo i ve svých skvostných dílech. „Nabídnout hostům čaj“ se stalo v Číně zvykem při vítání návštěv. Tento obyčej názorně ukazuje důležitou roli čaje v tradiční čínské etiketě.
Dnes je čaj už neoddělitelnou součástí čínské kultury.
Čtěte také:
Seriál zázraků čaje V - Čajové soupravy
Seriál zázraků čaje IV - Deset předností čaje
Seriál zázraků čaje III – Klasická kniha o čaji
Seriál zázraků čaje II. - Čajový Mistr Lu Jü