australianopenZdá se, že se Tomáš Berdych začíná „otřepávat“ z několikaměsíčního propadu formy. Na letošním prvním grandslamu si razí cestu jistě vpřed. V nedělním osmifinálovém zápase mužských singlů porazil devátého nasazeného Verdasca 6-4, 6-2, 6-3.

Potvrdil tak svá slova a pocity o tom, že se kolo od kola dokáže zlepšovat. Do úvodu utkání však vnesl krátký moment pochybností. Ve třetím gamu mu totiž vzal Španěl podání. V následující hře si ale Tomáš suverénně ztrátu vykompenzoval. O zisk prvního setu pro Berdycha se postaral soupeř vlastní nevynucenou chybou v desátém gamu (6-4).

Druhá sada byla spanilou jízdou české jedničky korunovanou brejkbolem hned při prvním podání Verdasca a také v posledním osmém gamu (6-2).

Ve třetím setu prolomil Berdych Španělovi opět první podání a následně hladce proplul i k zisku třetí sady (6-3).

Tomáš to s Verdascem na tvrdém povrchu umí, vyhrál na něm už popáté v řadě (na tvrdém povrchu s ním prohrál jen v roce 2005 v Sydney, v jejich prvním vzájemném zápase). Celkovou bilanci se Španělem vylepšil na 7:4.

Při odpovědi na otázku o nízkém počtu nevynucených chyb (9), na tiskové konferenci po zápase, prozradil Berdych svůj recept úspěchu: „Ano, byla to jednoznačně jedna z těch stránek mé hry, kterou jsem potřeboval vylepšit. Hrát agresivně a s minimálním počtem chyb, to je cesta po které musím jít.“

Ve čtvrtfinále čeká na Tomáše srbská jednička a nasazený číslo tři Novak Djokovič. S ním má Berdych nevyřízené účty. Loni ho Srb porazil v semifinále Davis Cupu, čímž připravil Česko o první možnost postupu do finále. A o dva měsíce později s ním prohrál hned první zápas své skupiny na Turnaji mistrů. Celková vzájemná bilance mluví ve prospěch Djokoviče 4:1, kdy Tomáš ho zdolal jen při své vrcholní formě na Wimbledonu 2010.

Dalšími čtvrtfinalisty mužských singlů jsou kromě těchto dvou i Roger Federer, který porazil Španěla Robreda 6-3, 3-6, 6-3, 6-2 a  další Švýcar Wawrinka, který zdolal Roddicka(USA) 6-3, 6-4, 6-4. Další čtyři jména pak vzejdou z pondělních zápasů.

Čtěte také: