20100430_zdravi_syrova
Studie ukázaly, že 97% nutričního obsahu v zelenině je zničeno vařením nebo předvařením v mikrovlnné troubě. (Brad Bussche)

 

Kvůli neustálému časovému presu – nebo nedostatku času – se dnes jídlo stává spíše věcí pohodlnosti než nutriční potřebou. Pokud se ale budeme soustředit hlavně na čas a náklady na jídlo, brzy se to nejspíš projeví na našem zdraví a dlouhověkosti.

Vědci zjistili, že když necháme potraviny syrové, zachovají si větší nutriční hodnotu. Při vaření se totiž ztrácí prospěšné látky, jako jsou enzymy, minerály, vitamíny, antioxidanty, fytonutrienty a vláknina.

Ti, co jedí hlavně syrovou stravu, vykazují více energie a duševní bdělosti. Upravilo se jim zažívání, protože živé enzymy z potravin nebyly zabity vařením.

V knize „Jezte syrově: část 1“ od Luelly Semmesové, se píše: „Pokud je potravina uvařená nebo když teplota potraviny přesáhne 118 stupňů (záleží na zdroji, někde najdete i 104 stupňů), enzymy zemřou a vitamíny mohou být zničené.“

Studie například ukázaly, že nutriční obsah v zelenině je znehodnocen, když se uvaří nebo předvaří v mikrovlnné troubě. Tření molekul vytvořené mikrovlnnou troubou zničí v těchto žijících syrových potravinách nestálé biochemické látky, o kterých víme, že zahání nemoci. A to nebereme v úvahu ty potraviny, které ztratily živiny už před vařením tím, že byly předvařené nebo zmražené.

Nicki Hughesová, manažerka motelu v Kelowně jako vdaná matka dvou dětí říká, že po celá léta rozdávala kolem sebe mikrovlnné trouby jako dárky, ale nikdy je sama nepoužívala. Mikrovlnka, kterou dnes vlastní, jak říká, sedí nezapojená na kuchyňské lince jen jako dekorace.

„Cokoli, co změní molekulární strukturu vašeho jídla, pro vás nemůže být dobré, a dokonce ani ta chuť tam není.“

Přestože je naším tělem každý den absorbováno mnoho toxinů a škodlivin z životního prostředí, můžeme působit proti těmto ničivým účinkům tak, že zařadíme do jídelníčku více syrové stravy.

Okamžitý přechod na syrovou stravu by mohl být pro většinu lidí neuskutečnitelný, protože naše chutě jsou od dětství naprogramované na texturu a teplotu vařeného jídla. Změna diety a stravovacích návyků by měla být podle Semmesové „postupná cesta“.

„Dojem, který má většina lidí ze syrové stravy, je tento: je to jídlo bez chuti, tepla a bez jemné textury, která je typická pro vařené jídlo. Pokud se podíváte blíže, není to jen o jídelníčku ze salátů a nechutné zeleniny. Ano, vyžaduje to výzvu pro váš citlivý jazyk, ale když zauvažujete nad možným užitkem syrové stravy pro vaše zdraví, může to vést k pozitivní a silné změně v životním stylu.“

Myslete na to, že každá potravina, která přijde do vašich rukou přímo ze země, je přirozeně syrová ještě před tím, než je pozměněna a zpracována. Pamatujte, že ovoce a zelenina mají svou nejvyšší nutriční hodnotu v syrovém stavu, a pokud je sníte co nejdříve po sklizni, je jejich hodnota ještě vyšší.

Technologie přípravy syrové stravy:

  • Sušení potravin
  • Mletí koření a bylin
  • Odšťavňování ovoce a zeleniny
  • Namáčení ořechů a sušeného ovoce za účelem jejich rehydratace.
  • Klíčení semen, zrn a fazolí.
  • Míchání dresingů, pyré a polévek.

 

Příklady nezpracovaných potravin:

  • Ořechy
  • Semena
  • Fazole
  • Obilí
  • Mořské řasy
  • Luštěniny
  • Sušené ovoce
  • Čistá voda
  • Mladé kokosové mléko
  • Organické a přírodní potraviny
  • Čerstvé ovoce a zelenina
  • Čerstvě vymačkané ovoce a zelenina

 

Spisovatel a herec Will Rogers (1897-1935) jednou řekl: „Když jste pomohl dát dohromady standardy vaření, pomohl jste pozvednout jedinou věc, na které opravdu záleží. Zažijeme jen jednu nebo dvě války za život, ale máme tři jídla denně – není na světě nic, co bychom dělali tak často, jako že jíme.“

Brad Bussche je spisovatel žijící v Kelowně.

Article in English