Co budete potřebovat:
(na 6 - 8 porcí)
- 400 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce cukru
- 50 g hořké čokolády
- 100 g sněhových pusinek
- forma (na plumcake) o velikosti 22 - 25 cm
- potravinářská folie
- ovoce na ozdobu
Formu si vyložíme potravinářskou folií. Do dobře vychlazené smetany přidáme 2 polévkové lžíce cukru a našleháme do hustoty krému, dále přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou hořkou čokoládu a v ruce rozmačkané sněhové pusinky. Vše dobře promícháme a nalijeme do připravené formy, kterou obalíme ještě potravinářskou folií. Dáme přes noc do mrazničky. Před podáváním zmrzlinu necháme v pokojové teplotě cca 10 minut. Vyklopíme z formy, polijeme čokoládovou polevou a přidáme čerstvé ovoce, jahody, maliny, borůvky podle chuti.
Čokoládová poleva:
- 200 ml smetany
- 2 polévkové lžíce cukru
- 150 g hořké čokolády
Do kastrůlku dáme smetanu a na mírném ohni ji zahřejeme, přidáme na kousky nalámanou čokoládu, kterou necháme rozpustit, nesmí se vařit.
Za občasného míchání necháme vychladit a přelijeme připravenou zmrzlinou. Dáme-li polevu vychladit na několik hodin do chladničky, ztuhne čokoládový krém.
Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.
Podobné recepty:
Dortík s jahodami a mascarpone
Citronový dort
Tvarohový dort s jahodami
Lívance s rybízovou pěnou
Banán v čokoládě