20150629-zmrzka
Smetanová zmrzlina. (Sonia Vladyková)
Tady je další recept na zmrzlinové osvěžení. Opět jedna z inspirací od Nigella Lawson. Sladká smetanová chuť s kousky čokolády a občasným křupnutím do sněhové pusinky. To vše obohaceno čokoládovou polevou a čerstvým ovocem. A co dodat, vřele Vám tuto kombinaci chutí doporučuji. Recept je velmi rychlý na přípravu, a co je nejdůležitější – obejdete se i bez zmrzlinového strojku, postačí Vám jen forma na o délce 22–25 cm.

Co budete potřebovat:
(na 6 - 8 porcí)

  • 400 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce cukru
  • 50 g hořké čokolády
  • 100 g sněhových pusinek
  • forma (na plumcake) o velikosti 22 - 25 cm
  • potravinářská folie
  • ovoce na ozdobu

Formu si vyložíme potravinářskou folií. Do dobře vychlazené smetany přidáme 2 polévkové lžíce cukru a našleháme do hustoty krému, dále přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou hořkou čokoládu a v ruce rozmačkané sněhové pusinky. Vše dobře promícháme a nalijeme do připravené formy, kterou obalíme ještě potravinářskou folií. Dáme přes noc do mrazničky. Před podáváním zmrzlinu necháme v pokojové teplotě cca 10 minut. Vyklopíme z formy, polijeme čokoládovou polevou a přidáme čerstvé ovoce, jahody, maliny, borůvky podle chuti.

Čokoládová poleva:
  • 200 ml smetany
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 150 g hořké čokolády

Do kastrůlku dáme smetanu a na mírném ohni ji zahřejeme, přidáme na kousky nalámanou čokoládu, kterou necháme rozpustit, nesmí se vařit.

Za občasného míchání necháme vychladit a přelijeme připravenou zmrzlinou. Dáme-li polevu vychladit na několik hodin do chladničky, ztuhne čokoládový krém.


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.


Podobné recepty:
Dortík s jahodami a mascarpone
Citronový dort
Tvarohový dort s jahodami
Lívance s rybízovou pěnou
Banán v čokoládě