Doors: When You're Strange. (bioscop.cz)
Doors: When You're Strange. (bioscop.cz)

Žánr: Dokument

Scénář a režie: Tom DiCillo

Vypráví: Johnny Depp

Hrají: Členové kapely The Doors

„První celovečerní rockový dokumentární film o kapele The Doors"

Jedno z prvních alb skupiny The Doors a také pravděpodobně to nejtajemnější, nazvané Strange Days (Podivné dny), se stalo inspirací pro název prvního filmového dokumentu režiséra Toma DiCilloa. Doslovně byla tedy do názvu snímku mapujícího život a smrt zpěváka Jimmyho Morrissona a jeho přátel použita slova z písně People Are Strange z roku 1967.

Kapela Doors působila v sedmdesátých letech minulého století, kdy se v USA šířila vlna odporu proti válce ve Vietnamu a vznikala éra Hippies. Napříč společností se rozmáhalo používání lehkých omamných látek a nastupovaly také tvrdší chemické drogy, jako LSD, které vytvářely u konzumentů rozličné psychické stavy a změny vědomí.

Život a smrt zpěváka kapely Doors, který zesnul ve svých dvaceti sedmi letech, jsou poznamenány právě touto drogovou érou, která mu sice poskytla dočasnou inspiraci a vhledy do hlubin lidského vědomí, ale zničila jeho zdravotní stav a podlomila jeho psychiku.

 

Album Strange Days

Obal alba Strange Days.
Obal alba Strange Days.

Jak bylo řečeno Strange Days nese nádech tajemna, je silně hypnotické s velkým divadelním a uměleckým potenciálem. Je odrazem ostrého vnímání reality a podává běžné denní zkušenosti a situace jako záhadné události, které Morrison ve skrytu pozoruje z jakéhosi tajemného světa.

Jednou z písní alba Strange Days, která je rovněž ústředním motivem nového filmu, je skladba People Are Strange (Lidé jsou podivní). Za zmínku stojí také uhrančivé You Lost A little Girl (Ztratil si malou holčičku) nebo hravá Unhappy Girl (Nešťastná dívka).

 

The Doors: People Are Strange

 

 

The Doors - You're Lost Little Girl

 

 

The Doors - Unhappy Girl

 

 

K unikátnímu výrazu skupiny Doors nepřispíval pouze básnický talent a podivný zpěv Jima Morrisona, ale také skvělá hra na klávesy Raye Manzareka, který byl současnými kritiky hodnocen jako jeden z nejlepších klávesistů všech dob a celková hudební vybavenost dalších členů kapely.

Morrisonův zpěv se pohyboval od tvrdého řevu až k poetickým monotónním melodiím částečně připomínajícím zpěv Franka Sinatry, což se projevilo zejména v albu Waiting For The Sun (Čekání na slunce), jež patří mezi klidnější alba skupiny. Obsahuje písně jako Love Street , Yes, The River Knows nebo Waiting For The Sun.

 

Písně z alba Waiting For The Sun

The Doors: Love Street

 

 

The Doors - Waiting for the sun

 

 

The Doors Yes, The River Knows

 

 

O filmu

Film je prvním celovečerním dokumentem o působení kapely The Doors. (bioscop.cz)
Film je prvním celovečerním dokumentem o působení kapely The Doors. (bioscop.cz)

Film je prvním celovečerním dokumentem o působení kapely The Doors v letech 1966 - 1971 tedy od vzniku kapely až do smrti Jima Morrisona. Obsahuje soubor dochovaných dokumentárních záběrů vystoupení kapely a života jejích členů.

Scénář napsal a film režíroval Tom DiCillo, komentář k filmu namluvil Johnny Depp. Tvůrci ve snímku odkrývají také jiné dosud nezveřejněné záběry. V úvodním traileru zní zejména tvrdší skladby a Morrison je zachycován hlavně ve svých drogových opojeních při vystoupení na pódiích, kde byl několikrát zatčen policí.

Nesporný básnický, pěvecký a umělecký talent byl stále více kalen jeho drogovými „večírky". DiCillo nahlíží do světa slávy, drog a alkoholu, jež jsou s kapelou spojovány, zaměřuje se ale zároveň na její oddanost rockové hudbě. Vedle výstřelků Jima Morrisona je to také příběh klávesisty Raye Manzareka, kytaristy Robbyho Kriegera a bubeníka Johna Densmora.

Životní dráhy členů kapely The Doors

 

 

 

Geoff Gilmore o filmu When You're Strange

Jim Morrison po třiceti šesti letech

 

The Doors - When You're Strange, 2010 Documentary

 

Další videa k filmu

 

Premiéra 19. srpna 2010, délka filmu 86 minut * ČSFD * IMDB * WEBO kapele *