Různé druhy kebabu v afghánské restauraci v Ženevě, Švýcarsko.  (Foto: Shahram Sharif/Flickr.com)
Různé druhy kebabu v afghánské restauraci v Ženevě, Švýcarsko.  (Foto: Shahram Sharif/Flickr.com)

Starý dům v Alexandrii, kde se narodil Omar Sharif, stále stojí. Je v oblasti, které se říká Kleopatra, u moře, kde byl zabit Antonius, a Kleopatra tu raději spáchala sebevraždu, než aby se vzdala vítězným římským legiím Octavia.

Už jsem Egypt navštívila předtím, byla jsem v Aswanu, Abu Simbel, Luxoru a Káhiře, ale ne v Alexandrii, milovaném městě spisovatele Lawrence Durrella, jehož dílo „Alexandrijský kvartet (angl. The Aleandria Quartet)“ bylo zasazeno do Alexandrie.

Takže jsem byla šťastná, když loď Seabourn Spirit, na které jsem plula, zakotvila v přístavu Alexandrie.

Následující recepty ve vás mohou zapálit touhu pro egyptské jídlo. Jsou inspirovány mou zastávkou v Hotelu Cecil, který je též zmíněn v knihách od Durrella.

 

Předkrm z lilku

(porce pro 6 osob)

  • 125 ml (1/2 šálku) sezamových semínek
  • 1 středně velký lilek
  • 25 ml (2 polévkové lžíce) šťávy s citronu
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 25 ml (2 polévkové lžíce) olivového oleje
  • 1 malá cibule, nasekaná
  • 15 ml (1 polévková lžíce) nakrájené natě petržele

Sezamová semínka vhoďte do mixéru, až se z nich vytvoří pasta.  Lilek propíchněte a pečte 45 min. v pekáči v předehřáté troubě na 200 stupňů, dokud nezměkne. Nechejte vychladit. Odstraňte slupku a rozmačkejte dužinu vidličkou.

Přidejte sezamovou pastu, citronovou šťávu, česnek a okořeňte solí a pepřem. Dobře promíchejte. Dejte vše do servírovací misky a na vršek nalijte olivový olej. Posypte cibulí a petrželí a podávejte s pita chlebem.

 

Kebap (šašlik)

(6-8 porcí)

  • 1 jehněčí noha, vykostěná a nakrájená na větší kusy
  • 175 ml (3/4 šálku) olivového oleje
  • 3 cibule, nakrájené na jemno
  • 5 ml (1čajová lžička) sušeného tymiánu
  • 1 stroužek mletého česneku
  • 125 ml (1/2 šálku) šťávy z citrónu
  • 15 ml (1 polévková lžíce) namleté petržele
  • sůl a pepř na dochucení

    Promíchejte jehněčí s olivovým olejem a dejte ho do kameninové nebo velké skleněné mísy. Přidejte zbylé ingredience, dobře promíchejte a nechte marinovat pět až šest hodin.

    Maso vyndejte, do sucha otřete a napíchejte na jehlice. Opékejte ze všech stran na rožni na ohni nebo na uhlíkách po dobu čtyř až pěti minut. Podávejte s bílou kořeněnou rýží.

     

    Pomerančový  salát s olivami

    • 2 až 3 velké pomeranče
    • 1 cibule, najemno nakrájená
    • 50-75 ml (1/4-1/3 šálku) vypeckovaných černých oliv
    • sušený a rozdrcený červený pepř (podle chuti)
    • 50 ml (1/4 šálku) olivového oleje

    Nakrájejte pomeranče napříč na tenké plátky, ty zbavte slupky, odstraňte pecky a bílé části uprostřed. Dejte plátky do skleněné misky a pokryjte je vrstvou cibule a černých oliv. Okořeňte a pokapejte olivovým olejem.

    Susan Hallett je oceněná spisovatelka a editorka, která píše pro The Beaver, The Globe & Mail, Wine Tidings a Doctor’s Review a pro mnoho dalších.

    Article in English

     

    Podobné recepty:

    Grilovaná žebírka jsou non plus ultra

    Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou

    Libanonské kari s lilkem a cuketou

    Lilek s jogurtem po indicku (baigan bharta)

    Salát se zelím a pomerančem