Dátá másála -  čaj pro dobrou náladu. (avlxyz/flickr)
Dátá másála -  čaj pro dobrou náladu. (avlxyz/flickr)

Protože léto již dávno skončilo, chlad a pološero se roztahuje naším podnebním pásmem. Do takovéto doby se hodí lahodný a povzbuzující doušek mléčného čaje, který náleží do indických mléčných specialit a nazývá se Dátá másála. Jeho další názvy, jako „čaj pro dobrou náladu“, ajurvédský čaj anebo bílý čaj už mohou povzbudit vaše chuťové pohárky nebo přinejmenším vaši zvědavost. V Indii byste ho dostali kdekoliv na ulici podobně jako u nás zmrzlinu, ale u nás v Evropě není ještě tak známý.

Dátá másálu doporučujeme uvařit podle starověké ajurvédské tradice. Obsahuje čajové koření kardamom, zázvor, hřebíček, skořici a bílý pepř. Podle starověké indické medicíny ajurvédy pomáhá tento čaj při vyrovnání tělesné teploty, dodává energii k léčení nemocí dýchacích cest, proti kašli, rýmě, pomáhá snižovat horečku a harmonizuje krevní tlak. A pokud se cítíte smutní nebo vás někdo nazlobil, uvařte si Dátá másálu, dokáže přivolat i dobrou náladu.

Směs koření dodává firma Benkor, seženete ji v čajovnách nebo ve zdravé výživě. Černý čaj, který k ní patří, může být třeba gruzínský nebo indický. Potřebujeme litr vody, půl litru mléka, cukr, dvě lžičky směsi koření Dátá másála, 2 – 4 lžičky černého čaje.


Recept:

do vroucí vody přidáváme postupně Dátá másálu, černý čaj, cukr a necháme povařit jednu minutu. Pak přidáme mléko a necháme znovu vzkypět. Pokud povaříme déle, může být čaj pěkně ostrý. Nakonec scedíme a podáváme zásadně teplý. Je možno jej osladit také medem anebo slazení úplně vynechat. Záleží na vaší chuti.

Naservírujeme do konvice, naléváme do šálků a vychutnáváme.


Náš tip:

Dátá másála je povzbuzující také při studování dlouho do noci.

 

Čtěte také: