Ostravské dny 2007
Ostravské dny 2007 - dirigent Petr Kotík (Kamil Rakyta/Velká Epocha)
Ostravské dny 2007
Ostravské dny 2007 - dirigent Ondřej Vrabec (Kamil Rakyta/Velká Epocha)
Ostravské dny 2007
Ostravské dny 2007 - soubor Ostravská banda (Kamil Rakyta/Velká Epocha)
Ostravské dny 2007
Ostravské dny 2007 - primátor města Ostravy Petr Kajnar (Kamil Rakyta/Velká Epocha)

Po celých sedm dní mohli být návštěvníci hudebního festivalu Ostravské dny svědky několika jedinečných hudebních vystoupení. Od 26. srpna, kdy byl festival zahájen, měli možnost zhlédnout na devadesát pět provedení skladeb, z nichž pětadvacet zde mělo svou premiéru.

Koncerty se konaly v Domě kultury a na Janáčkově konzervatoři v Ostravě za účasti Janáčkovy filharmonie a souboru Ostravská banda, které dirigoval Petr Kotík, Roland Kluttig, Peter Rundel a Marián Lejava.

Na závěrečném koncertě, který se odehrál 1. září 2007, zazněl Koncert pro housle a orchestr maďarského skladatele György Ligettiho v excelentním podání české houslistky Hany Kotkové. Dalším zážitkem byl pěvecký výkon mladé americké sopranistky Marthy Cluver v jednoaktové opeře Mortona Feldmana na text Samuela Becketta Neither. Opera byla doplněna vkusnou videoprojekcí, do které zpěvačka v reálném čase vstupovala.

Zvučných jmen bylo na festivalu mnoho i letos. Instrumentalisty zde zastupoval skvělý americký violoncellista Charles Curtis, který v Ostravě provedl například skladbu Mortona Feldmana Violoncello and Orchestra, a belgický klavírní virtuos Daana Vandewalle, který má na svém kontě kromě hudby 20. stol. také nahrávky Beethovena či Chopina a jehož jsme mohli zaslechnout také na letošní Expozici nové hudby v Brně. Ze skladatelských osobností zaujala Finka Kaija Saariaho, jejíž skladba Orion zazněla na zahajovacím koncertě.