Kateřina Šebelová;Velká Epocha | 10. 4. 2007
Zelený čtvrtek je sice už za námi, ale ač ctíme tradice nebo ne, většina z nás si dala k jídlu něco z říše rostlinstva či trochu čerstvé zeleniny. Nejtypičtějším pokrmem po kterém sáhneme v tento den je špenát. Pro jedny milované a pro druhé...
Inga Longauerová;Veľká Epocha | 30. 3. 2007
Aj keď väčšina ľudí považuje púpavu za neužitočnú burinu, pomáha liečiť široký okruh ťažkostí a v ľudovom liečiteľstve zastáva významné miesto. Vyznačuje sa najmä dvoma poprednými vlastnosťami: pomáha pri bolestiach žlčníka a chorobách...
Kateřina Šebelová;Velká Epocha | 26. 3. 2007
Pozitivní účinky medu jsou známé po staletí. Většinou po medu sáhneme, když se chceme po chladném dni ohřát teplým čajem a nebo pro klidný spánek ve spojení s mlékem. Med má však daleko širší využití, než by se na první pohled mohlo zdát…
...
Kateřina Šebelová;Velká Epocha | 22. 3. 2007
Asi 30 % populace pravidelně trpí zácpou. Zácpa a z toho vycházející potíže by se však neměly podceňovat, protože mohou způsobit mnohé velké zdravotní problémy… Co přesně znamená zácpa? Jedná se o stav, kdy se člověk může nedostatečně nebo vůbec...
Inga Longauerová;Veľká Epocha | 18. 3. 2007
Podbeľ liečivý sa objavuje už v skorú jar, na rumoviskách, vlhkých miestach alebo v okolí sídlisk.Objavenie jeho liečivých účinkov má korene už v starodávnom Grécku, keď ho lekár Discorides odporúčal fajčiť pri kašli a astme. Latinský názov tiež...
Kateřina Šebelová;Velká Epocha | 17. 3. 2007
Genetici z univerzit v německém Düsseldorfu a Bonnu tvrdí, že za plešatost mohou geny matky. Podle jejich výzkumu se prokázalo, že existují „geny pro plešatost.“ Tyto geny se nacházejí na ženském chromozomu X. Proto nemohou muži holohlavost získat od otce,...
Inga Longauerová;Veľká Epocha | 16. 3. 2007
Dúfam, že už môžem spokojne ohlásiť príchod jari a že počasie sa už trošku ustálilo. Takže, prišla jar! A priniesla so sebou všetky pre seba typické veci. Najmä rastliny a celá flóra sa môžu tešiť, pretože sa opäť začína ich kolobeh života.
Silke Jelic;Veľká Epocha Nemecko | 4. 2. 2007
Potravinářští chemici na Univerzitě Stuttgart-Hohenheim objevili v konzumních rybách zvýšené hodnoty potenciálních rakovinotvorných látek. Jedná se přitom o takzvané poly-brómované organické látky, které jsou již známé jako umělé hmoty z výroby...
Hana Nováková | 3. 2. 2007
O dušu se mě strará farář, o zdaví dochtor a o peníze advokáté, řekl stařeček Pagáč v knize Zdeňka Halušky. Měl svoji představu o receptu na zdraví, která vyvěrala z určité životní filozofie. Dnes se vychází z jiných poznatků, které hovoří o...