Sonia Vladyková / Unavená vařečka | 26. 6. 2015
Dnešní povídání bude o krásně voňavé bylině šalvěji. Pochází z jižní Evropy a Středomoří. Má masité, chloupky pokryté listy a roste do výše 50–100 cm. Listy chutnají kořenně hořce. Lehce se suší. Pěstování ze semena není snadné, proto je...
Jana Poncarová / Cojime.cz | 18. 6. 2015
Také máte rádi salát? Jeho příprava je zpravidla jednoduchá, rychlá. A pokud si připravíte dobrou zálivku, pochutnáte si. Vykašlete se na supermarketové dresinky s éčky. Doma si uděláte mnohem chutnější a zdravější salátové zálivky! Letos se mi na...
Sonia Vladyková / Unavená vařečka | 8. 6. 2015
... a nebo také dobromysl, krásná bylinka s letní vůní, která dodá jedinečnou chuť našim pokrmům a ve vzpomínkách nás zavede do jižních krajů, do dob našich dovolených, kdy jsme ochutnávali jižní kuchyni, kde se tak hojně používá.Tato bylinka je úzce...
Sonia Vladyková / Unavená vařečka | 8. 6. 2015
Sezóna jahod je v plném proudu, a tak všem posílám tento sladký dortík, který nejen pohladí na duší, ale uspokojí i všechny mlsné jazýčky. Našleháme žloutky s cukrem a postupně přidáváme horkou vodu a šleháme do pěny. Našleháme bílky na tuhý...
Zdenka Danková | 31. 5. 2015
Cibulová omáčka zcela určitě patří do stravy, která je označována jako „prostá, leč chutná“. Dříve ji hospodyně vařívaly, když už opravdu jiný základ neměly a potřebovaly zhotovit nějakou máčku k bramborám, rýži nebo bramborové kaši,...
Sonia Vladyková/Unavená vařečka | 24. 5. 2015
A co Vy a pohanka? Máte ji rádi? Vaříte ji pravidelně, nebo jen tak na zkoušku, jak se říká jednou do roka? A přece je to výborná surovina, která rozhodně nepatří, jak se říkávalo, jen na venkov, ale měli bychom ji v kuchyni používat pravidelně,...
Sonia Vladyková/Unavená vařečka | 11. 5. 2015
Libeček lékařský je bylinka, bez které už si opravdu nedovedu představit přípravu některých pokrmů. Kdo z vás ji má ve své bylinkové zahrádce, určitě mi dá za pravdu.Libeček je zahradní rostlina, jež dosahuje stáří 10 až 15 let a může z ní vyrůst...
Sonia Vladyková/Unavená vařečka | 28. 4. 2015
Kdo by neměl rád tuto krásně provoněnou bylinku, vždyť je vedle petržele a pažitky tím nejznámějším a nejdůležitějším kuchyňským kořením. Používá se čerstvá i sušená, ale vždy úsporně, neboť má silné aroma.Pro kuchyňskou potřebu stačí tři...
Zdenka Danková | 12. 4. 2015
Pokud vám zbývají dětské piškoty, můžete z nich vytvořit malé a celkem trvanlivé pohoštění pro nečekané návštěvy.
Potřebujeme: - 250 g piškotů - hořká čokoláda strouhaná nebo sekaná - marmeláda - sušené ovoce, sekané ořechy - máslo -...