Aristoteles, jenž učil Alexandra Velikého, zastával názor, že praktikování ctnosti je základem dobrého vůdcovství. Dílo The Blind Oedipus Commending his Children to the Gods (1784) od Bénigne Gagnerauxe, ilust. obrázek. (volné dílo)

Tradiční kultura: Co znamená být pravým mužem

Americká psychologická společnost nedávno označila tradiční maskulinitu za škodlivou. Mezi hlavní rysy, jenž tato instituce vypíchla a kritizovala, patří emocionální stoicismus a přehnaná sebejistota. Americká psychologická společnost nedávno...
Berlínský notář Reinhard Rath navštívil 23. března 2019 představení souboru Shen Yun v Berlíně. Po představení popsal své dojmy v interview pro televizi NTD. „Obzvlášť na mě zapůsobila povedená harmonie pohybů a barev. Něco podobného zažívám...
Snímek Hříšný tanec, který se v roce 1987 stal filmovým hitem, přinesl cenu Akademie a Zlatý globus za nejlepší filmovou píseň pro Franka Previta. Vítěznou píseň The Time Of My Life tehdy nazpívali Bill Medley a Jennifer Warnesová.
Při procházce galerií s obrazy věhlasných mistrů malby, kteří respektují skutečnost a váží si světa takového, jaký je, se člověku při pohledu na jejich díla zdá, že i ta nejdrobnější událost v tomto světě je magickým okamžikem.
Dnešní doba se vyznačuje velkou uspěchaností. Kritické hlasy varují, že se společnost stále více žene za materiálními výhodami a lidé se už téměř nedokáží zastavit, najít vnitřní pokoj, klid a rovnováhu. Často je zajímavé a poučné zjišťovat, jak...

ALLfest: Alchymie v Litoměřicích

Snad každý pamatuje scénku z filmu Císařův pekař, jak císař Rudolf II. prochází alchymistickou dílnou, kterou sponzoruje, a přistihne alchymistu, kterak se ze švestek snaží vyrobit zlato, nebo jak jiný si zas v kádince ohřívá obyčejné buřty.
Pozoruhodnou cestu podstoupily dvě české ženy středního věku (i výše), když se v zimě rozhodly navštívit Asii, putovat po klášterech, fotit památky a laicky poznávat kulturu místních obyvatel. Zeptali jsme se jedné z nich, Ing. Jany Kotoučkové, jaká byla...
Přes 2 tisíce šermířů v plné zbroji najde své uplatnění v boji na historickém festivalu Bitva Libušín. V sobotu 27. dubna v Libušíně u Kladna se v 11 hodin otevře brána pro návštěvníky bohatého programu, ve kterém se letos uskuteční dvě bitvy.
Nedaleko pohoří Velké Fatry a Nízkých Tater, zasazených do lesnatých kopců, se nachází malé městečko, které má ohromující historii a pyšní se také jedním světovým unikátem – mají tu nejstarší dosud fungující mincovnu na světě.
Přední česká virtuozka na violu Jitka Hosprová připravuje koncert ve spolupráci s bulharským klavírním virtuozem Ivem Varbanovem. Diváci si budou moci jejich vystoupení vychutnat v překrásných prostorách pražského Muzea Bedřicha Smetany na Novotného lávce.