Maso nebylo tak běžně dostupné, jako je dnes v obchodech i supermarketech nebo fastfoodech. Zhýčkaní lidé v současnosti nejen že jedí maso každý den v týdnu,
někteří však i třikrát denně. Považte – snídaně, oběd i večeře. Koupím si hamburger nebo steak, zabalí mi to do papíru nebo igelitu, pochutnám si cestou a obal zmačkám a odhodím. Jak snadné. Jaký to je luxus žít na Zemi.
Klimatologové však nyní přišli s ilustrací, jak se výroba a spotřeba masa promítá do celkových klimatických změn:
„Výroba jednoho kilogramu steaku je pro klima téměř stejně škodlivá, jako když ujedeme autem 250 kilometrů.“
Změny klimatu představují pro společnost obrovskou výzvu. Které faktory ovlivňují nejvíce proces globálního oteplování a kde vzniká nejvíce oxidu uhličitého? Jak lze s ohledem na energii porovnat jízdu automobilem a výrobu steaku? Co můžeme dělat pro to, aby se emise škodlivých plynů snížily? Klíčová data z posledních let k této problematice shrnuje přiložená infografika.
Několik zajímavých informací
- Města pokrývají pouhá 3 % povrchu Země. Přesto v nich žije většina světové populace a produkují 75 % škodlivého CO2.
- I kdybychom jen spali a pili vodu, každý z nás by vyprodukoval asi 1,1 tuny CO2 ročně.
- V roce 2014 vyrobil svět ¼ elektrické energie pomocí obnovitelných zdrojů. Největším zdrojem zůstává stále uhlí.
- 32 % skleníkových emisí má na svědomí průmyslové zemědělství, lesnictví a živočišná výroba.
- Navzdory snahám ochránců planety se podíl fosilních paliv v energetickém mixu za posledních 30 let příliš nezměnil.
- Pokud by Evropa nahradila všechny uhelné elektrárny plynovými, do ovzduší by unikalo o 500 tun CO2 méně.
- 3 miliardy lidí na světě stále vaří postaru – využívají k vaření dřevo, dřevěné uhlí a živočišný odpad.
Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.