Epoch Times - Magazín červen / červenec 2017
Epoch Times - Magazín červen / červenec 2017
OPRAVA: Šifromavý zápis v detektivní hře Téma pro Molly má správně znít:

OCCSU EVEEM NSIIO DPAZM NRTVJ AIETH EZSPI



V dubnu jsem si odskočil na zasloužený odpočinek na Bali. Protože jsem od přírody zvídavý člověk, mimo jiné mě zajímalo, proč jde o jednu z nejvyhledávanějších destinací na světě.

Ano, klima je tropické, příroda krásná, ceny nízké, ale to najdete i na spoustě dalších míst. Netrvalo mi dlouho, abych pochopil, že hlavní devízou ostrova jsou jeho obyvatelé – milí, slušní, dbalí tradic. Místní kultura a život jsou silně ovlivněny vírou v bohy, a z toho vyvěrá i životní koloběh a povaha národa.

Úcta k bohům se zračí také v dokonale zpracovaných uměleckých předmětech vysoké kvality, od tradičních dřevěných vyřezávek přes ozdobné střešní tašky až po monumentální sochy. Tak jako všechny ostatní kultury, včetně kdysi té naší, tu slouží umění jako oslava něčeho vyššího, co je nad námi, ne jako oslava lidského jedince. Samozřejmě, i tady uvidíte sochu opičího boha Hanumana, jak řádí na surfu, ale to je opravdu výjimka.

Na svých cestách po světě mě vždycky potěší setkávat se s moudrými lidmi. Nehovořím tu o inteligenci ani sečtělosti, ale o „obyčejné“ lidské moudrosti, která plyne z úst starce v africké džungli nebo rybáře v Asii. Tito lidé pochopili život na základě pozorování a zkušeností, chápou jeho zákonitosti a mají co předávat.

Stejně tak my v redakci se snažíme hledat jedince, kteří mohou vám, čtenářům, nabídnout nejenom něco krásného, zajímavého a poučného,
ale kteří jsou schopni svou moudrostí obohatit rozhledy druhých a zamyslet se nad životem. Věříme, že si pár takových mouder odnesete i z tohoto čísla.

Přejeme vám hodnotné a inspirativní čtení.

Ondřej Horecký
zástupce šéfredaktora

Magazín je v prodeji v síti Kosmas.