Bramboračka. (Z. Danková / Epoch Times ČR)
Bramboračka. (Z. Danková / Epoch Times ČR)
Na vydatnou bramborovou polévku – bramboračku – existuje nespočet receptů. Naše bude tentokrát horácká, s kroupami. Kroupy dříve v prostých domácnostech nahrazovaly i chleba, je škoda, že jejich užití  vytlačily jalové recepty z bílé mouky apod.

Potřebujeme:

- brambory
- kořenovou zeleninu
- cibuli
- česnek
- čerstvé nebo sušené houby
- ječné kroupy celé
- hladkou mouku
- máslo
- sůl
- kmín
- pepř

Bramboračka se obvykle vaří bez krup, se všemi složkami stejně, ale Horáci se často  potřebovali více zahřát, tak přidávali kroupy.

Namočíme sušené houby, když máme čerstvé, není třeba. Dáme vařit kroupy, připravíme si osmaženou cibuli s kořenovou zeleninou nakrájenou na kostky a brambory nakrájené na větší kostky.  Když jsou kroupy skoro měkké, přidáme brambory se zeleninou. Z mouky a  másla (nebo sádla) si nachystáme jíšku. Vychladlou jíšku dáme do polévky povařit a na závěr přidáme utřený česnek.

Hustá polévka dobře voní a nasytí natolik, že již toho dále moc nesníte. Hospodyňky dříve uvařily hustou polévku jako hlavní jídlo a k tomu strávníkům stačily vdolky, mrkvance, lívanečky.

Ječné kroupy mají celkově zahřívací účinek, obsahují křemík a náleží mezi obiloviny se silnou nutriční hodnotou. Mají i detoxikační účinek, pomáhají vápnit kosti a čistit játra. Ve starém Římě údajně byly součástí potravy gladiátorů, takže jsou určitě posilující.

Můžeme se zmínit i o Tibetu, kde ječmen vždy byl (nebo je) součástí campy, národního pokrmu.

Dobrou chuť!


Čtěte také: Campa – tibetské národní jídlo