Vlaštovky pro Tibet. (od AI.)
Vlaštovky pro Tibet. (od AI.)
Praha – Sdružení Lungta spolu s Amnesty International uspořádají 10. března od 17 hod. poklidný happening před velvyslanectvím Čínské lidové republiky v Pelléově ulici, Praha 6.

Symbolem letošní akce je „Vlaštovka pro Tibet“

Účastníci budou uvítáni zvukem hry na tibetské mísy. Každý zde může zapálit svíčku a současně zazní tibetská hymna. Zástupci Lungta podají informace o současné kampani Vlajka pro Tibet 2016. Nebudou scházet projevy hostů a petiční stánek AI. Na poklidné shromáždění navazuje program v A Maze in Tchaiovně, Muchova 4.

Pro Tibetského bloggera Drukla budou odeslány „vlaštovky pro Tibet“ jako symbol naděje. Tento mladý spisovatel a blogger byl 17. února 2016 odsouzen na 3 roky vězení, pravděpodobně kvůli svým výrokům o nezávislosti Tibetu.

Mark Martin, ředitel Amnesty International ČR, sděluje, že každého rád na akci přivítá: „Pokud se nemůžete dostavit, podpořte prosím boj za lidská práva zakoupením ´vlaštovky pro Tibet´.
Pozvání na happening od Lungta.

Tibet 2015 – zpopelněné tělo nebylo vydáno ani příbuzným

20160304-tibet1
Pozvání na happening od Lungta.
Vlivem současného čínského komunistického režimu etničtí Tibeťané nadále čelí diskriminaci a omezování jejich práva na svobodu vyznání, projevu, sdružování a poklidného shromažďování. Bylo zadrženo několik tibetských mnichů, spisovatelů, protestujících a aktivistů, mezi nimi i tibetský mnich Choephel Dawa a tibetský spisovatel a blogger Druklo.

Tibetský náboženský vůdce komunity Tenzin Deleg, který byl uvězněn za „podporu separatismu“ v roce 2002, zemřel v červenci během výkonu svého doživotního trestu. Policie napadla a zadržela příslušníky jeho rodiny a další, kteří se shromáždili a vyžadovali, aby bylo jeho tělo vráceno, aby mohlo projít běžnými buddhistickými rituály. Navzdory přání rodiny bylo jeho tělo zpopelněno. Bylo též nahlášeno, že policie zasáhla proti rozrůstajícím se protestům nadměrnou a nepřiměřenou silou, včetně použití slzného plynu a výstřelů.

Během roku 2015 se v oblastech obydlených tibetskou populací zapálilo na protest proti represivní politice tamních úřadů nejméně sedm lidí; nejméně pět z nich jich důsledkem popálenin zemřelo. Od února 2009 stoupl počet obětí této formy protestu na 143.

Čínská vláda pokračovala v rozsáhlé kontrole nad tibetskými buddhistickými kláštery.