Letošní rok, kdy podle čínského kalendáře přichází znamení Opice spojené s prvkem ohně, přináší ještě další sounáležitosti. Letošní rok bude spojený s trávením – pro někoho méně oblíbené potraviny – luštěnin. Valné shromáždění OSN totiž vyhlásilo rok 2016 Mezinárodním rokem luštěnin.
Koordinaci souvisejících aktivit má zajistit Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). Bude zajišťovat spolupráci s vládami, nevládními organizacemi a dalšími partnery. Cílem mezinárodního roku je zvýšit povědomí o luštěninách a jejich významu pro výživu a ekologické zemědělství.
Proč jsou neoblíbené luštěniny pro naši výživu tak důležité?
Termín luštěnina se používá pouze pro sklizená suchá zrna. Ta jsou významným zdrojem bílkovin, rostlinných proteinů a aminokyselin. Dodávají vitamín B, a zejména vlákninu, která prospívá našemu střevu. Jsou symbolem zdravého životního stylu. Říkává se, že luštěniny si máme uvařit alespoň 2x týdně. Luštěniny, jako čočka, fazole, hrách a cizrna jsou důležitou součástí jídelníčku na celém světě. Využívají se k prevenci chronických onemocnění a obezity.
Luštěniny jsou luskoviny různé velikosti, tvaru i barvy. V syrovém stavu ke konzumaci vhodné nejsou, mohly by způsobit trávící potíže.
Kromě našeho těla...
...podporují udržitelné zemědělství a potravinové zabezpečení, váží dusík a zlepšují tak úrodnost půdy, mají nízkou uhlíkovou stopu a přispívají tím ke zmírňování změny klimatu. Běžně se pěstují v rozvojových zemích.
Moderní lidé, postiženi sedavým zaměstnáním, mohou letos pouvažovat o změně jídelníčku a přidat do něj nějaké ty boby navíc.
Inspirujte se našimi recepty: