Lusky luštěnin vydávají boby různých tvarů a barev. Vyberte si. (OSN)
Lusky luštěnin vydávají boby různých tvarů a barev. Vyberte si. (OSN)
Letošní rok, kdy podle čínského kalendáře přichází znamení Opice spojené s prvkem ohně, přináší ještě další sounáležitosti. Letošní rok bude spojený s trávením – pro někoho méně oblíbené potraviny – luštěnin. Valné shromáždění OSN totiž vyhlásilo rok 2016 Mezinárodním rokem luštěnin.
 
Koordinaci souvisejících aktivit má zajistit Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). Bude zajišťovat spolupráci s vládami, nevládními organizacemi a dalšími partnery. Cílem mezinárodního roku je zvýšit povědomí o luštěninách a jejich významu pro výživu a ekologické zemědělství.

Proč jsou neoblíbené luštěniny pro naši výživu tak důležité?

Termín luštěnina se používá pouze pro sklizená suchá zrna. Ta jsou významným zdrojem bílkovin, rostlinných proteinů a aminokyselin. Dodávají vitamín B, a zejména vlákninu, která prospívá našemu střevu. Jsou symbolem zdravého životního stylu. Říkává se, že luštěniny si máme uvařit alespoň 2x týdně. Luštěniny, jako čočka, fazole, hrách a cizrna jsou důležitou součástí jídelníčku na celém světě. Využívají se k prevenci chronických onemocnění a obezity.

Luštěniny jsou luskoviny různé velikosti, tvaru i barvy. V syrovém stavu ke konzumaci vhodné nejsou, mohly by způsobit trávící potíže.

Kromě našeho těla...

...podporují udržitelné zemědělství a potravinové zabezpečení, váží dusík a zlepšují tak úrodnost půdy, mají nízkou uhlíkovou stopu a přispívají tím ke zmírňování změny klimatu. Běžně se pěstují v rozvojových zemích.

Moderní lidé, postiženi sedavým zaměstnáním, mohou letos pouvažovat o změně jídelníčku a přidat do něj nějaké ty boby navíc.

20160118lusteniny2
Fazole, ilustr. foto. (RODRIGO ARANGUA / AFP / Getty Images)



Inspirujte se našimi recepty: