Běženci na srbsko-chorvatské hranici Babska-Berkaševo v registračním stanu, jejichž strádání na útěku zmírňuje Czech team, skupina lidí z ČR, již přišli dobrovolně pomáhat.  (ELVIS BARUKCIC / AFP / Getty Images)
Běženci na srbsko-chorvatské hranici Babska-Berkaševo v registračním stanu, jejichž strádání na útěku zmírňuje Czech team, skupina lidí z ČR, již přišli dobrovolně pomáhat. (ELVIS BARUKCIC / AFP / Getty Images)
Rok 2015 se bezesporu zapíše do historie jako rok velkého exodu národů, úprku válečných běženců před válkou, strádáním, vězněním, smrtí nebo jinak tragickým osudem.
 
OSN spočítala, že „jen za posledních 12 měsíců ztratilo více než pět tisíc žen, mužů a dětí život na cestě za bezpečím a lepším životem. Desítky tisíc dalších se staly obětí pašeráků, kteří zneužívají jejich situace. A miliony jiných se staly nevinným terčem xenofobních nálad a alarmistických projevů“.

Často se místní lidé ohledně běženců dotčeně ptají: „Proč nejdou do okolních zemí nebo na jih? Proč chodí k nám?“

Nejmenovaný sociální pracovník pro ET řekl: „Okolní země jsou plné. Turecko přijalo již 1,5 milionu běženců. Do Itálie vstupují již asi po 3 roky. Řecko je na tom tak, jak je. Ohledně žádosti o azyl zatím platí naše legislativa: běženec má požádat o azyl v první bezpečné zemi, do které vstoupí. Nemůže žádat o azyl v ČR, když se nachází v Maďarsku či Rakousku.“

V ČR je rovněž živen strach z islamizace společnosti. K tomu sociální pracovník sdělil pro ET, že např. Bulharsko je zemí, ve které žije 1 milion muslimů – a Evropu dosud nezislamizovali.

Během roku 2015 globální společenství přijalo Agendu 2030, čímž přislíbilo, „že budou chránit pracovní práva migrantů, bojovat proti zločinným mezinárodním pašeráckým sítím a podporovat dobře řízenou migraci a mobilitu“. Agenda 2030 se zaměřuje na příčiny globálních problémů a hledá jejich řešení, aby lidé nebyli nuceni opouštět své domovy.

20151218ban-unorg.jpg
Pan Ki-mun během projevu k Mezinárodnímu dni migrantů. (UN File Photo / Amanda Voisard)
„Na tomto úsilí musíme jako svět stavět a vytvářet vhodné podmínky pro mobilitu lidí. Potřebujeme lepší spolupráci zemí původu se státy tranzitními a cílovými. Ta musí být založena na sdílení odpovědnosti a respektu k lidským právům migrantů bez ohledu na jejich status,“ sděluje ke dni migrantů generální tajemník OSN Pan Ki-mun a dodává, že musí být rozšířeny bezpečné kanály pro běžnou migraci, aby rodiny mohly zůstat spolu pohromadě.
 
Dále Pan Ki-mun vyzval další státy, „aby podepsaly a ratifikovaly Mezinárodní úmluvu o ochraně práv všech migrujících pracovníků a členů jejich rodin. Dosud tak učinila jen čtvrtina států OSN“.

„Na těchto principech bude postavena realizace plánu na řešení velkých pohybů migrantů a uprchlíků, který jsem předložil Valnému shromáždění OSN.“

Nakonec generální tajemník OSN vyzval k celostnímu řešení migrace, které bude založeno na lidských právech a mezinárodním řešení situace uprchlíků.


Podle zdroje: OSN