Šálek matcha. (Sarah R / Flickr.com)
Šálek matcha. (Sarah R / Flickr.com)
Pokud jste ještě nenaskočili do matchového čaje, měli byste zvážit, zda to neudělat. Matcha (vyslovováno matča) obsahuje vysoké množství antioxidantů, prospívá paměti a koncentraci, přináší energii, uklidňuje a pomáhá detoxikovat tělo.

Ani to vás ještě nepřesvědčilo? Tento čaj má úžasnou plnou, umami chuť se sladkou koncovkou.
Původ

Slovo matcha pochází z japonštiny, kde „ma“ značí prášek a „cha“ znamená čaj. Přestože je tento druh čaje úzce spojen s Japonskem, ve skutečnosti se jeho kořeny datují do čínské dynastie Sung. Podle webu ZenMatchaTea.net odjel zenový mnich Ej-saj (Eisai) roku 1191 do Japonska, kde zasadil v jednom chrámu v Kjótó semínka zeleného čaje. Byl to on, kdo jako první rozemlel čaj na prach. Postupně se zen buddhismus a matcha staly neoddělitelně spojeny a začala éra vytříbených čajových obřadů.

Čajový obřad

Čajové obřady mají být oslavou hluboké krásy, která se nachází v prostých a často zdánlivě všedních věcech. Cílem je probudit účastníky obřadu k tomu, co se odehrává právě teď, nalézt neobyčejné v obyčejném.

Čajový obřad není ani tak o popíjení čaje jako spíše o holistickém duchovním zážitku. Není se proto divit, že japonské obřady s čajem se berou s nesmírnou vážností. Celá procedura má svá přísná pravidla a složité pohyby rukou. Je běžné, že hostitel či hostitelka se na tuto událost zdlouhavě a pečlivě připravuje.

Japonský čajový obřad obvykle začíná tím, že hostitel ladnými pohyby vyčistí misku na čaj, lžíci a metličku na šlehání. Miska je zpravidla keramická, zatímco lžíce a metlička jsou vyrobeny z bambusu. Matcha se nabere lžící a přesype se do misky. Dřevěnou naběračkou se prášek zalije horkou vodou a vše se zamíchá metličkou.

Postup přípravy čaje matcha

Jak se matcha vyrábí


Matcha se vyrábí z listů zeleného čaje, který se pěstuje ve stinném prostředí a sklízí tři týdny před jarní sklizní. Podle webu společnosti Ippodo Tea je účelem této staré techniky zpomalit fotosyntézu, což zvyšuje obsah aminokyselin a dává matche jeho výraznou chuť.

Tak jako u všech listnatých rostlin, čím tmavší listy jsou, tím vyšší je obsah chlorofylu a tím lepší jsou zdravotní účinky. Listy se usuší a pomelou na jemný prášek.

Ačkoliv se matcha tradičně podává pouze s horkou vodou, prášek matcha si prodral cestu do celé řady dalších potravin, kde slouží jako ochucovadlo. A tak se s matcha setkáte v nudlích, sladkostech i zmrzlině.

A proč nezkusit matcha latte? Přidejte si do hotového čaje kokosové nebo běžné mléko a prošlehejte. Skvěle k tomu poslouží malé šlehací metličky na baterky. Také si můžete prášek přidat do palačinek, buchet, dortíků...záleží jen na vaší fantazii.