Cuketová polávka. (Jana Poncarová / Cojime.cz)
Cuketová polávka. (Jana Poncarová / Cojime.cz)
Polévka z cukety je prostě delikatesa. Jestli jste ji zatím nevařili, tak to napravte. Do půl hodiny máte hotovo. Když k tomu zakousnete kváskový chleba nebo zeleninový koláč, pochutnáte si na zdravém obědě.

Cukety jsou dar léta. Rostou samy bez velké péče. Každý rok je píchnu společně s dýněmi na kompost a nechám je, aby si žily svým životem. Jen je zalévám. Zbytek práce odvede zem, slunce a možná i špetka lásky, se kterou k nim vzhlížím. Uvařit z nich můžete cokoli. Cukeťáky lepší než bramboráky. Na grilu se přičmoudnou, ale sluší jim to. A taková buchta z cukety je vláčná a báječná. Jenže od té doby, co jsem poprvé ochutnala cuketovou polévku, se stala mým favoritem z těch všech cuketových jídel právě ona.

Cuketová polévka – co budete potřebovat

  • Středně velkou cuketu

  • Půlku červené cibule

  • Dva větší brambory

  • Dva stroužky česneku (nemusí být)

  • Dvě menší mrkve

  • Dvě menší petržele

  • Snítka tymiánu a trochu kadeřavé petržele

  • Sůl, pepř barevný a pepř bílý

  • Olej a máslo

Na pánvi rozehřejte olej a máslo. Přidejte nasekanou cibulku, oškrábanou a na kolečka nakrájenou mrkev a petržel. Orestujte. Klidně trochu přismahněte.

Přidejte na kostky nakrájenou cuketu a brambory, zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte prolisovaný česnek (můžete vynechat). Přihoďte bylinky, sůl, pepř a ještě trochu povařte.

Až bude cuketa a všechna zelenina měkká, rozmixujte. Nádherná hustá polévka vás překvapí svou báječnou chutí. S česnekem má větší říz.

Převzato z webu o zdravé výživě Cojíme.cz


Vyzkoušejte také: