Zavařování rajčat ve vlastní šťávě je skutečně jednoduché. Poprvé jsem tento „recept“ zkoušela předminulý rok (to to letí) a s očekáváním, jak to dopadne, otevírala první sklenici někdy v listopadu, kdy se mi po rajčátkách stýskalo. Překvapení to bylo milé. Zavařená rajčata byla trochu měkká, snadno se z nich sloupla slupka a byla z nich výborná polévka i omáčka na těstoviny.
Postup
- Protože u nás na vesnici ctíme tradici, zavařujeme na chalupě zásadně na kamnech na dřevo. To pro mě znamenalo vyrazit s velkým košem hned ráno „na klacíky“ do lesa.
- Pak je třeba umýt velké (půllitrové) sklenice a opláchnout rajčata.
- Větší rajčata se překrojí na půlky i čtvrtky a vkládají se do sklenic. Nebojte se je pěkně namačkat, trochu se zdrcnou při sterilizaci.
- Když jsou sklenice napěchované rajčatovou úrodou, pěkně utěrkou otřete okraje sklenice i víčka. Ta hezky utáhněte.
- Zavařujte ve velkém hrnci. Na dno dejte utěrku, aby sklenice nebyla v kontaktu přímo s horkým dnem hrnce, doplňte vodu a zavařujte asi půl hodiny při 80°C.
- Sklenice vytáhněte z hrnce a postavte na podložku (popř. suchou utěrku) víčkem dolů. Nechejte půl hodiny stát, obraťte zpátky a po vychlazení můžete sklenice uložit do spíže.
Další návod na zavařování v tomto videu:
Převzato z webu o zdravé výživě Cojíme.cz.
Čtěte také:
Recepty: Špagety s čerstvými rajčátky
Papriky v rajčatové omáčce
Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem
Rychlý losos s bramborovo-rajčatovým salátem
Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty
Zapékaná rajčata s fetou (balkánským sýrem)
Rajská jablíčka po provensálsku