20150626-salvej
 
Dnešní povídání bude o krásně voňavé bylině šalvěji. Pochází z jižní Evropy a Středomoří. Má masité, chloupky pokryté listy a roste do výše 50–100 cm. Listy chutnají kořenně hořce. Lehce se suší. Pěstování ze semena není snadné, proto je lépe koupit sazenici a zasadit ji na zahradě nebo do balkonového truhlíku.
 
Rostlina potřebuje hodně slunce, místo chráněné před větrem a dobrou vápenitou zahradní zem. Od října se musí rostlina chránit proti mrazu rašelinou. Plné aroma získává šalvěj až ve druhém roce. V červnu a červenci kvete šalvěj bledě modrými až růžově fialovými kvítky, krátce před květem ořezáváme bylinu trochu nad zemí, odtrhneme listy od stvolů a sušíme je.

A protože již samo jméno zní jako balzám, nepřekvapí, že šalvěj se pěstuje i jako léčivá bylina. Odvar šalvěje je vhodný jako ústní voda a ke kloktání. Jako čaj proti nastuzení a proti žaludečním obtížím. Sušená šalvěj má silnější účinek než čerstvá, a proto se může používat jen v malém množství.

Jídla, která by nikdy neměla na stůl přijít bez šalvěje, jsou rybí polévky a omáčky, bylinkové a sýrové omelety. Se špetkou šalvěje zvlášť dobře chutnají: králík, jehněčí a skopové maso, vepřové, ale také steaky zlepší svou chuť, jakmile se potřou šalvějí, Též sekaná, zvěřina, vařená šunka. Čerstvé šalvějové lístky se vkládají mezi slaninu, maso, cibuli a zeleninu na grilovací jehlu.

Recept: aromatická letní bylinková směs

Smíchejte šalvěj, tymián, saturejku, estragon a černobýl.

Záleží jen na vás, kde tuto směs použijete, jestli na marinádu ke grilování nebo k pečení masa.


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.