Salát, ilustr. foto. (Brendan Hoffman / Getty Images for Girl Behind the Camera)
Salát, ilustr. foto. (Brendan Hoffman / Getty Images for Girl Behind the Camera)
Také máte rádi salát? Jeho příprava je zpravidla jednoduchá, rychlá. A pokud si připravíte dobrou zálivku, pochutnáte si. Vykašlete se na supermarketové dresinky s éčky. Doma si uděláte mnohem chutnější a zdravější salátové zálivky!

Letos se mi na zahrádce urodilo požehnaně hlávkových salátů. Jsou svěže zelené, křupavé a šťavnaté. Aktuálně tvoří přílohu ke každému jídlu. A zatím jsme se jich ještě nepřejedli. Protože se mi letos povedlo vypěstovat také špenát, jehož tmavě zelené listy jsou neméně lákavé, připravuji z nich jednoduchý salátek.

Jarní zelený salát se sladkokyselou zálivkou

Listy hlávkového salátu a špenátu omyjte, nechte okapat a natrhejte na menší kousky. Vložte do misky a připravte si jednoduchou salátovou zálivku. Do hrnečku dejte asi čtyři lžíce třtinového cukru, dvě lžíce octa (nahradit můžete šťávou z citrónu) a přidejte kapku olivového oleje. Vše důkladně zamíchejte a zalijte zálivkou salát.

Tip: Pokud k salátu přidáte natvrdo uvařené vejce a osmažené chlebové krutóny, máte skvělou lehkou večeři.

Francouzská zálivka

Potřebovat budete tři lžíce olivového oleje, lžíci vinného octa, rozmačkaný stroužek česneku, půl lžičky dijonské hořčice, lžičku medu, sůl a pepř. Ingredience dobře smíchejte a zálivku můžete použít třeba na zelený jarní salát, do kterého přidáte i lístky čekanky.

Exotická zálivka

Tato zálivka se hodí na netradiční exotické saláty – například z papáji, hlávkového salátu, rajčat, arašídů a šalotky. Potřebovat budete čtyři lžíce olivového oleje, lžíci světlé sójové omáčky, dvě lžíce citrónové šťávy, lžíci třtinového cukru, lžíci nadrobno nasekané čerstvé chilli papričky.

Italská zálivka

Tuto salátovou zálivku požívají Italové na vařené brambory smíchané s rajčetem a posekanou šalotkou. Použít ji ale můžete třeba i na těstovinový salát. Potřebovat budete oloupané a nadrobno nasekané rajče, na jemno nasekané černé olivy, čtyři lžíce olivového oleje, lžíci vinného octa, rozmačkaný stroužek česneku, sůl a pepř na dochucení.

Česneková zálivka

Hodí se na různé druhy zeleninových salátů, kterým dá ten správný šmak a chuť. Potřebovat budete dvě lžíce citrónové šťávy, rozetřený stroužek česneku, půl kelímku bílého (neslazeného) jogurtu, dvě lžíce olivového oleje, sůl a pepř na dochucení.

Bazalková zálivka

Jestliže máte rádi těstovinové saláty, které jsou mimochodem výtečným letním studeným obědem, připravte si tento lahodný salát s bazalkovou zálivkou. Dejte vařit 250 g těstovin (např. penne), připravte si kvalitní konzervu tuňáka, zelené fazolky, cherry rajčátka, 8 kousků ančoviček, černé olivy. Na zálivku budete potřebovat lžíci olivového oleje, rozetřený stroužek česneku, lžíci citronové šťávy, půl lžičky strouhané citrónové kůry a menší hrst čerstvých bazalkových listů. Ingredience do salátu dejte do velké mísy a promíchejte. Přelijte zálivkou a nechte chvilku odpočinout v lednici.



Převzato z webu o zdravé výživě Cojíme.cz.


Související recepty:

Francouzský salát s dresinkem

Letní tuňákový salát

Letní rýžový salát

Tzatziki

Salát s Rucolou a balkánským sýrem