20150524-polev
Pohanková polévka. (Sonia Vladyková)
A co Vy a pohanka? Máte ji rádi? Vaříte ji pravidelně, nebo jen tak na zkoušku, jak se říká jednou do roka? A přece je to výborná surovina, která rozhodně nepatří, jak se říkávalo, jen na venkov, ale měli bychom ji  v kuchyni používat pravidelně, a tím i rozšířit náš jídelníček.

Obsahuje škrob a kvalitní bílkoviny, je plnohodnotnou stravou a vhodná pro vegetariány a pro bezlepkovou dietu. Obsahuje též vitaminy skupiny B, cholin; z minerálů je to pak především vápník, fosfor, zinek, draslík a železo.

Moje babička asi toto vše nevěděla, ale dělávala výbornou pohankovou polévku, kterou si pravidelně i nyní ráda uvařím, a zároveň si zavzpomínám i na její malou kuchyňku, rozpálenou plotnu a starý hrnec, ze kterého se linula úžasná vůně.

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 3 lžíce lámané pohanky
  • 1 menší cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1 střední brambor
  • 2 stroužky česneku
  • majoránku
  • sůl, pepř
  • olej nebo máslo podle chuti
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 pol. lžíci nasekané petrželky

Na rozehřátý olej či máslo dáme zpěnit cibuli, přidáme pohanku a na malé kousky nakrájenou zeleninu, necháme krátce opražit. Přidáme červenou papriku, dobře promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a necháme vařit do měkka, cca 30 min. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme a necháme ještě chvíli přejít varem. Přidáme nakrájenou petrželku.

Jak vidíte, velmi jednoduché a výborné chuti. Tak až budete přemýšlet o polévce, vyzkoušejte pohankovou, a zavzpomínejte, jestli ji někdo u Vás doma vařil.


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it. 


Vyzkoušejte také:

Polévka s vůní hřebíčku

Kmínová polévka

Cuketovo - špenátová polévka se smetanou

Polévka z droždí

Indická polévka z červené čočky