Sušený květ bezu černého má v mé domácí lékárničce pravidelné místo už několik let. Je to právě čaj z bezového a lipového květu, který nás společně s medem a citronem ochrání před chřipkou a pomůže od nachlazení. Už to nebude dlouho trvat a zase půjdu s košíčkem na bezové květy. Napřed s pokorou pokleknu, přičichnu ke květům a doma to bude nádherně vonět…
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Tohle pořekadlo se netraduje jen tak pro nic za nic. Černý bez je jedinečným keřem, který nechybí v celé řadě zahrad. A je to dobře. Poskytuje nám tolik darů! Květy se suší na čaj, připravuje se z nich chutná limonáda nebo se smaží v těstíčku (kosmatice). Z plodů můžete uvařit voňavý likér, připravit z nich povidla nebo víno.
Bez černý jako léčivá rostlina
Bez černý roste v zahradách, v parcích, kolem luk i silnic. Květy jsou světlounce nažloutlé a rozevírají se podle počasí v polovině května nebo v červnu. Květům bezu černého se lidově říká kozinky, kozičky, květ kozičkový. Plody jsou označované jako bezinky.
Chválu na bez černý pějí snad všechny knížky o bylinkách. Využití bezových květů i plodů je totiž velmi široké:
Odvar z květu (čaj) se užívá proti kašli, chrapotu, oteklým mandlím a tíži na prsou při nachlazení nebo chřipce.
Čaj z osmi listů (rozkrájených) a 10 minut povařených ve čtvrt litru vody čistí krev a užívá se i proti vodnatelnosti.
Bezinky s cukrem rozmíchané ve sklenici vody pomáhají vyměšovat moč.
Sušené bezinky svařené v kaši dobře účinkují proti průjmu.
Zevně je možné bezinek použít jako teplé obklady.
Odvar z květu bezového ve vařícím mléce se kloktá.
Odvar zevní kůry bezové žene na moč.
Odvar z vnitřní vrstvy kůry působí průjem nebo snadné dávení.
Květy bezové s jinými vonnými bylinami se dávají do pytlíčků a přikládají se na opuchliny a zatvrdliny.
Jak sbírat květy bezu černého
Literatura uvádí, že květy bezu černého se sbírají v červnu a červenci. Může to být i dříve – tedy už nyní v květnu. Záleží totiž na počasí. Květy byste měli sbírat asi v polovině rozkvětu, tedy před úplným rozvinutím. Sušte nejlépe na půdě rozložené v bedýnkách na čistém papíru. Uchovávejte v tmavé uzavíratelné sklenici.
Květy bezu černého, lidově řečeno např. kozinky. (Peter Stevens/Flickr.com)
Bylinkový čaj z květu bezu černého
Lžíci usušeného květu vhoďte do půl litru vařící vody, nechte přejít varem (květy se musí celé ponořit) a následně 15 minut louhujte. Pijte teplé, osladit můžete medem. Čaj z bezu černého pomáhá při nachlazení, chřipce, kašli nebo rýmě.
Chladný neslazený čaj pomáhá při žaludečních nevolnostech, plynatosti, žlučníkových, menstruačních, neuralgických potížích nebo migréně. Vlažný odvar je vhodné kloktat při bolestech v krku. Při chrapotu teplý odvar držte po doušcích v ústech.
Bezinkový ocet
Jedno až dvě květenství vložte do litru octa a nechte 14 dní stát na slunci. Slijte, sceďte a používejte k obkladům a masírování bolavých (unavených) končetin.
Bezinkové víno
Do litru bílého vína přidejte 100 g vylisované šťávy bezinek. Uzavřete v láhvi a uložte na 3 dny na tmavé a chladné místo. Při neuralgických potížích užívejte lžíci denně každé dvě hodiny.
Obklad
Rozemleté listy bezinek přikládejte na bolestivé záněty kloubů.
Bezová limonáda
Připravte si 1 až 2 citrony (ideálně bio bez ošetřené kůry!), asi 10 ks květu bezového, půl kg třtinového cukru, 5 litrů vody a velkou sklenici. Ve vodě rozpusťte cukr, přidejte květy bezu a na kousky (čtvrtky) pokrájený citron. Uzavřete (stačí překrýt plátýnkem) a na pár dní nechte uležet za oknem na teplém a světlém místě. Občas promíchejte. Limonádu přeceďte a ještě nechte odležet na tmavém a chladném místě.