Studánka Verunka (Zelené srdce, o. s.)
Již podeváté vyhlašuje Zelené srdce, o. s., letos anketu Studánka Vysočiny roku 2015.

U příležitosti Světového dne vody, který připadl na 22. března, připomněl Pavel Koubek: „Chceme tak přispět k propagaci těchto pozapomenutých zdrojů čisté vody a zajímavých míst naší přírody opředených mnoha pověstmi.“

Světový den vody byl od roku 1993 určen na 22. březen. Spojené národy tento den navrhly v roce 1992 v rámci Agendy 21 na jednání UNCED v Rio de Janeiru. Důvodem je skutečnost, že na světě více než miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody; nemá přístup k vodě.

Jak navrhnout nejkrásnější studánku?

Navrhnout nejkrásnější, nejmilejší, nejlepší, nejvydatnější, nejoblíbenější… studánku může každý. Stačí jen poslat návrh, který by měl obsahovat jméno studánky, popis cesty, kde ji hledat, fotografii, kontakt na navrhovatele. Nesmí chybět zdůvodnění, proč si myslíte, že právě vaše studánka by měla získat titul Studánka Vysočiny roku 2015.

Naše srdce mají blízko k přírodě, a proto se naše občanské sdružení jmenuje Zelené srdce.  Hlavní cíle našich programů jsou zaměřeny na ochranu drobných památek, krajiny a přírody, vztahu člověka k nim, ale také vztahu člověka k člověku. – www.zelenesrdce.cz

„Navrhovatele vítězné studánky odměníme knihou o studánkách na Vysočině a vítězná studánka bude označena informační tabulkou,“ vysvětluje Pavel Koubek.

Bez vody nejde žít

Kolik je v kraji Vysočina studánek, zatím naštěstí nikdo nespočítal, protože to znamená, že jich je stále ještě hodně.

„Až budeme vědět, že jich je posledních sto, tak to bude špatné, a dočkat se toho bych nechtěl,“ říká Pavel Koubek. Pravdou je, že mnoho historických studánek už nalézt nelze, protože vyschly anebo byly zničeny například melioracemi. Všechny existující budeme ale potřebovat, protože čistá voda se stává stále větší vzácností.


Návrhy je možno zasílat do 22. dubna 2015 na adresu:

Občanské sdružení Zelené srdce, Mladé Bříště č. 2., 396 01 Humpolec

a nebo e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Od 22. dubna do 22. května můžete na www.zelenesrdce.cz v hlasování rozhodnout, která studánka letošní titul získá.