S tímto pokrmem se můžete velmi často setkat v jižní Itálii, jako příloha se podává zeleninový salát a bílé pečivo, určitě výborná letní večeře.
Při přípravě však musíme dbát na jednu důležitou maličkost. Před zpracováním lilek posypeme solí a necháme asi 30 minut odpočinout - „vypotit“. Tím lilek pustí nahořklou vodu, která je dosti agresivní, kdo má citlivější pokožku, doporučuji použít rukavice.
Co budeme potřebovat:
(na 10 – 12 karbanátků)
- 2 - 3 střední lilky
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- strouhanku
- 1 mozzarellu
- pár lístků bazalky nebo petrželky (bazalka dodá větší aroma)
Lilek dobře opereme, neloupeme a nakrájíme na větší kousky. Posolíme a necháme vypotit.
Přebytečnou vodu osušíme a dáme lilek vařit do vroucí vody cca 10 minut. Lilek musí být měkký, nesmí však ztratit tvar. Necháme vychladnout, vymačkáme z něj vodu a nožem nahrubo nasekáme. Přidáme vejce, utřený česnek, sůl a pepř podle chuti, bazalku, 2 - 3 hrsti strouhanky a vše dobře promícháme. Těsto musí držet tvar. Necháme asi 30 minut uležet.
Tvoříme smaženky, do kterých vložíme na proužky nakrájenou mozzarellu. Obalíme pouze ve strouhance a smažíme v rostlinném oleji. Podáváme vlažné.
Přeji dobrou chuť...
Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it/.
Související recepty:
Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem
Lilek s jogurtem po indicku (baigan bharta)
Zapékaný lilek s balkánským sýrem
Lilek po asijsku
Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty