Jak na zdravé vánoční cukroví?
- Klasickou bílou mouku nahraďte moukou špaldovou.
- Místo bílého cukru použijte med nebo sirupy (například javorový). Na obalování cukroví použijte například sušené ovesné mléko.
- Levný ztužený tuk nahraďte kvalitními tuky a oleji.
- Kypřící prášek (obsahuje fosforečnany) nahraďte vinným kamenem.
- Na slepování cukroví použijte kvalitní zavařeninu. Pokud nemáte vlastní, pořiďte si bio zavařeninu.
Zdravé vánoční cukroví: Recepty
Mandlové pečivo
Ingredience:
- 21 dkg jemně roztlučených mandlí
- 21 dkg cukru (použijte cukr třtinový – hnědý)
- Trošku vanilky
- 4 žloutky
Postup: Z mandlí, cukru, vanilky a žloutků vypracujte těsto. Vyválejte ho a formičkami vykrajujte různé tvary. Pečte v rozehřáté troubě na plechu (použijte pečící papír).
Máčené datle plněné mandlí
Ingredience:
- Čokoláda na vaření (použijte kvalitní s vysokým obsahem kakaa)
- Datle
- Mandle
Postup: Z datlí vyndejte pecky a místo nich vložte mandle. V hrnečku rozpusťte čokoládu na vaření a máčejte v ní mandle.
Jablka v županu
Ingredience:
- Listové těsto
- Malá jablíčka
- Marmeláda
- Žloutky
Postup: Jablka omyjte, vyjměte z něho jádřinec (pozor, nerozkrajovat napůl). Do dutiny jablka vložte trošku marmelády. Těsto vyválejte a nakrájejte na čtverce a do každého čtverce vložte jedno jablíčko. Jablíčka do těsta zabalte, pomažte je vajíčkem a zapečte v rozehřáté troubě.
Tip: Špičky těsta je nutné potřít vajíčkem, aby u sebe držela. Pokud budete péct jablka pomalu, tak splasknou, proto je vhodné péct je zprudka a rychle. Jablka můžete na talíři zakápnout trochou vaječného koňaku.
Plněná jablka
Ingredience:
- Větší jablka
- Meruňková zavařenina
- Rozinky
- Půl sklenky bílého vína
Postup: jablka oloupejte, rozpůlte a vyndejte jádřinec. Půlky jablek naplňte zavařeninou, přidejte rozinky (chvilku předtím je vložte do vody nebo do rumu). Jablka položte na plech (použijte pečící papír). Jablka polijte bílým vínem rozředěným s vodou (půl na půl) a dejte je zapéct do trouby.
Tip: Kromě rozinek můžete jablka naplnit také oříšky.
Marokánky z ovesných vloček
Tento recept jsem našla ve staré kuchařce z 30. let. Autorka uvádí, že jde o velmi levné a dobré pečivo. A nezbývá, než jí dát za pravdu. Toto cukroví dobře poslouží i na vašem vánočním stole.
Ingredience:
- 15 dkg ovesných vloček
- 10 dkg cukru (použijte třtinový – hnědý cukr)
- kávovou lžičku medu
- vejce
- 3 dkg másla
- citron
- 3 dkg nasekaných mandlí nebo oříšků
- půl balíčku prášku do pečiva
- trošku špaldové mouky
Postup: Máslo, cukr a vejce utřete do zpěnění, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Plech vymažte nebo na něho dejte pečící papír. Lžičkou vykrajujte z těsta hromádky velké asi jako vlašský ořech, které na plechu zmáčkněte na plocho. Pečte v mírně rozehřáté troubě dozlatova.
Ořechovo-ovocné cookies
- 3/4 hrnečku hnědého cukru
- 1/2 hrnku másla
- 1 a 1/4 hrnku mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 2 hrnky nasekaných ořechů (použila jsem lískové i vlašské ořechy a mandle)
- 2 hrnečky nasekaného sušeného ovoce (protože jsou vánoce, tak použijte sušená jablka, švestky a rozinky)
Postup: Máslo si nechte trochu změknout a pak ho utřete s cukrem. Šlo to ztěžka, proto jsem přidala obě vejce a pěkně to ručním šlehačem ušlehala. Pak přidáte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše pěkně smícháte. Bude to trošku tužší hmota, takže se toho nelekejte. Nakonec přidejte nasekané ořechy a sušené ovoce a pěkně vše smíchejte. Na plech dejte pečící papír, lžíci si vždy naberte trochu těsta a formujte z nich cookies. Pečte při 130°C asi 20 minut.
Převzato z webu o zdravé výživě www.cojime.cz.