(Unavená vařečka)
Pomeranče, zdroj vitaminu C, zajistí duševní svěžest i vitalitu a mají skvělé účinky na náš organismus, například chrání před chřipkou a nachlazením, aktivují tělesné žlázy, posilují imunitu a vazivové tkáně a starají se i o krvetvorbu.

A protože jsme v ročním období, kdy tyto lahodné plody dozrávají, můžeme si je dopřát v mnoha podobách, čerstvé nebo i v cukrářských výrobcích, a proč ne, třeba i kachnu na pomerančích. Ale pokud si chcete uchovat pomeranče ve sladké podobě i pro další měsíce, můžete si připravit například pomerančovou marmeládu lahodné chuti.

Neodolala jsem a pár skleniček jsem si připravila do zásoby. Můžou se třeba hodit na výrobu moučníků a nebo jednoduše vám zpestří a provoní vaši snídani. Tento recept je asi na 500 g marmelády.

Co bude potřeba:
  • 1 kg pomerančů (pokud možno nevoskované ovoce),
  • kůra z jednoho pomeranče
  • šťáva z jednoho většího citronu,
  • 500 g cukru

Pomeranče oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, odstraníme jadérka a rozmixujeme. Propasírujeme přes sítko do hrnce, přidáme šťávu z citronu, cukr a na tenké nudličky nakrájenou a dobře umytou  pomerančovou kůru bez bílé dužniny.

Vaříme asi 45 - 50 minut, marmeláda musí mít hustotu medu. Přendáme do skleniček, dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.co.uk


Čtěte také:

Pracny a formičky, které se dědí po generace

Svařené víno a jablečná šťáva