Ukrajinský boršč. (Z. Danková/ET ČR)

Tato východoslovanská polévka se připravuje několika různými způsoby, v každé oblasti trochu jinak. Boršč je skutečně výjimečnou specialitou a sytou pochoutkou.

Potřebujeme:

  • 1 bulvu červené řepy
  • 3 mrkve
  • větší cibule
  • česneku, kolik unese naše chuť
  • kysané červené zelí
  • brambory
  • vepřové maso od kosti
  • obyčejný ocet
  • olej
  • sůl
  • kysaná smetana
  • asi 3 litry vody


V hrnci uvaříme maso do měkka a přidáme brambory nakrájené na kostičky.

Červenou řepu a mrkve oloupeme a nastrouháme. Nastrouháme také cibuli a česnek.

Na oleji potom smažíme cibuli, česnek a mrkev, každou ingredienci ovšem zvlášť, nesmícháme je.

Přidáme do hrnce a ještě povaříme. Ochutíme octem, přidáme kysané zelí podle chuti.

Na talíři podáváme s kysanou smetanou. Spojením řepy, mrkve a smetany získá pochoutka nakonec úžasné zabarvení.

Dobrou chuť!