Ostružiník z čeledi růžovitých. (Z.‭ ‬Danková\ET ČR)
Pokud jdete v pozdním létě lesem,‭ ‬zasvítí na vás černé hlavičky plodů,‭ ‬které lákají svým namodralým nádechem.‭ ‬Pokud po nich natáhnete ruku,‭ ‬podle chuti poznáte,‭ ‬zda jsou již zralé.‭ ‬Modré kuličky složené z menších modrých kuliček rostou někdy přímo u cesty,‭ ‬ale není tak snadné se k nim dostat.‭ ‬Jakmile se pustíte do česání plodů,‭ ‬zakopnete o trnité šlahouny,‭ ‬popíchají vás trny,‭ ‬které zůstávají v kůži,‭ ‬popálí vás kopřivy,‭ ‬které je doprovází,‭ ‬a ještě vás přitom poštípou komáři.‭ … ‬Není divu,‭ ‬že si tyto plodonosné keře lidé stále častěji vysazují do zahrádek,‭ ‬aby k nim měli snazší přístup.

Ostružiník ‭(‬Rubus‭) ‬je velmi rozsáhlým‭ ‬rodem známých rostlin z čeledi růžovitých,‭ ‬podobně jako maliny.‭  ‬Z botanického hlediska tvoří‭ ‬souplodí peckoviček.‭ ‬Plody ostružin obsahují draslík,‭ ‬hořčík a železo,‭ ‬sacharidy,‭ ‬organické kyseliny.‭ ‬A příjemně voní.

‭„‬Sirup z plodů se upravuje v určitém poměru s cukrem a ve farmacii se využívá k přibarvování a zlepšení chuti různých léků.‭ ‬V lidovém léčitelství se sirup užívá jako nápoj při horečnatých stavech a rovněž jako přísada při bylinných kúrách,‭“ ‬uvádí Ing.‭ ‬M.‭ ‬Kučerová,‭ ‬CSc.‭ „‬Zralé čerstvé plody se samozřejmě využívají i jako ovoce.‭ ‬Obsahují‭ … ‬dosti vody a v ní jablečnou,‭ ‬vinnou a citronovou kyselinu,‭ ‬cukry a pektin. V pecičkách je až 24procentní obsah éterického oleje. Nejlepší je, pokud plody konzumujeme čerstvé. Působí příznivě na vyprazdňování a upravují střevní mikroflóru," doplňuje Kučerová.

Jako ovoce mají vynikající účinky

Jako ovoce jsou ostružiny přirozeně lákadlem.‭ ‬Protože jsou však dost nakyslé,‭ ‬můžeme si je osladit,‭ ‬rozmačkat a zalít smetanou.‭ ‬To je pak skvělá letní pochoutka.‭ ‬A zdravá.

Často se zavařují v podobě džemu,‭ ‬používají jako sirupy a můžeme je také zmrazit a uchovat tak vitamín C.‭

Moudré vědmy říkají:‭ „‬Čerstvá ostružinová šťáva je vynikajícím a všestranně povzbuzujícím nápojem‭ – ‬díky sacharidům dodává energii,‭ ‬je bohatá na bioflavonoidy a navíc obsahuje vlákninu a kyselinu listovou.‭" (‬Jídlo jako jed,‭ ‬jídlo jako lék‭)‬.

20140824-ostruziny
Rozmačkané a oslazené plody ostružiníku zdobí ovesnou kaši. (Z.‭ ‬Danková\ET ČR)

Modré kuličky ostružin pomáhají také proti nachlazení,‭ ‬chrapotu,‭ ‬zmírňují vysoké teploty a jako veškeré tmavě zbarvené ovoce eliminují působení volných radikálů a blokují rakovinotvorné bujení.‭ ‬Jejich sacharidy se mohou snadno přeměnit v energii,‭ ‬kterou sportovci potřebují rychle doplňovat.‭ ‬Pravidelné užívání plodů zpomaluje stárnutí.‭ ‬Některé osoby náchylné k zánětu žlučníku však musí být s ostružinami opatrnější.

Laboratorní pokusy v Ohiu,‭ ‬které publikoval biolog Gary Stoner r.‭ ‬2002,‭ ‬prokázaly,‭ ‬že u krys krmených ostružinami se snížil výskyt nádorů tlustého střeva o‭ ‬60‭ ‬až‭ ‬80%.

A ještě listí a čaj

Listí ostružin je dobře použitelné na uvaření odvaru‭ – ‬čaje.‭ ‬Odvar pomáhá při žaludečních potížích,‭ ‬při katarech střevního traktu a dalších střevních problémech.‭ ‬Ostružinové listí se může míchat do směsí rodinných čajů a průběžně popíjet.

Odvar podle autorky Moderního herbáře‭ (‬1931‭) ‬Grievové:‭ ‬do‭ ‬600‭ ‬ml vařící vody nasypeme‭ ‬25‭ ‬g sušených ostružinových listů‭ (‬Jídlo jako jed,‭ ‬jídlo jako lék‭)‬.