Ilustr. foto. (DAVID EBENER/AFP/GettyImages)

Největší množství zmrzliny, ať už kopečkové nebo točené, se u nás prodává v letním období. Lidé si v letním parnu rádi dopřávají chladivou sladkou pochoutku.

K prodeji zmrzliny ovšem každoročně náleží také hygienické kontroly kvality. Jak se již loni ukázalo, nejčastějšími pochybeními bývají nedodržení provozní hygieny a neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Kontroly se zaměřily zejména na dodržování hygienických požadavků na výrobu zmrzliny a také na dodržování těchto pravidel v provozovnách samotných. Dále byly zjištěny neodpovídající podmínky pro skladování potravin, nedodržení požadavků na zařízení používaná k přípravě zmrzliny i nedodržení požadavků na osobní hygienu.

Barva zmrzliny je také sledovaná

V letošním roce se kontroly rozšířily o sledování používaných barviv při výrobě zmrzliny. Následkem letošních kontrol bylo doposud uděleno 44 finančních sankcí a provedeno na 32 opatření, k nimž náleží např. pozastavení výroby zmrzliny, nařízení provedení sanitace, vyřazení polotovarů pro výrobu zmrzliny a další. V případě použití barviv bylo jako nevyhovujících hodnoceno 13 vzorků zmrzlin, zejména díky přítomnosti nepovolených barviv v polotovarech pro jejich výrobu.

Z hlediska mikrobiologického bylo jako nevyhovující hodnoceno 60 vzorků, a to kvůli přítomnosti organismů, jež signalizují nedodržení základních hygienických požadavků.

„Za zjištěné nedostatky bylo uděleno celkem 74 sankcí v celkové výši 149 700,- Kč. Dále byl 2x dán příkaz k likvidaci směsi a pasty na výrobu zmrzliny s prošlou dobou spotřeby a 1x příkaz ke změně vstupních surovin, a ve 14 případech bylo nařízeno ukončení výroby zmrzliny, ať již celkový provoz nebo pouze závadný druh, nebo pozastavení výroby a prodeje do odstranění zjištěných nedostatků,“ popisuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Kontroly kvality zmrzliny samozřejmě pokračují i nadále.

 

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR