Bylo to zjištěno díky vzorkům z materiálu, který archeologové z Německa a Číny sesbírali z 10 hrobů a mumií v pohřebišti Siao-che v poušti Taklamakan v provincii Sin-ťiang.
Chemická analýza proteinů odhalila, že hrudky byly kefírovým sýrem, jehož stáří se datuje až k roku 1 615 př. n. l. Podle vědců mohly být projevem úcty mrtvým anebo jídlem pro posmrtný život.
Toto pohřební místo z doby bronzové bylo objeveno na počátku minulého století
a obsahovalo více než 30 těl, které byly známé jako Taklamakanské mumie. Má se za to,
že jsou to těla obyvatel Kavkazu, bělochů, kteří zemřeli v Číně, kam pravděpodobně mohli přinést znalosti o kvašení mléka.
Jedno z těl patří mladé ženě, přezdívané Kráska z Xiaohe, o které odborníci uvádí,
že je tak dobře zachovalá, až se zdá, že zemřela teprve nedávno. Část sýra byla nalezena okolo jejího krku a hrudi.
Podle týmu výzkumníků se jedná o nejstarší známý druh sýra na světě. Vědci však již zkoumají i možné starší důkazy o starodávných zbytcích mléčného tuku na nalezené
keramice ze severní Evropy a Turecka staré přibližně 8 000 let.
Nálezy byly publikovány v Žurnálu archeologických věd.