20140131-smetana
(Ondřej Horecký/Epoch Times ČR)

 

Test zakysaných smetan ukázal, že výrobci někdy klamou při uvádění množství tuku, zatímco ostatní si vypomáhají škrobem, který naše legislativa ve smetaně povoluje.

Spotřebitelský časopis Dtest si tentokrát posvítil na kvalitu zakysaných smetan v obchodech. Nezávislá laboratoř prověřila 34 vzorků s různou tučností a zjistila, že se podvádí i zde. Osm z nich mělo nižší tučnost než deklarovanou.

Škrob se v ČR může, na rozdíl od některých jiných států, ve smetaně používat. Předpisy navíc ani neuvádí, kolik ho lze do výrobku přidat, výrobci pouze mají povinnost ho na obale uvádět. Také musí obhájit, že ho použili z technologických důvodů.

Test přitom ukázal, že takové nastavování není vůbec třeba. Smetany bez škrobu proto dostaly při sestavování žebříčku vyšší bodování za svou „čistotu".

Výhercem senzorické části testu byla pochoutková smetana kysaná s 16 procenty tuku od olomoucké Olmy, která žádný škrob neobsahovala. Při těchto testech byl podle Dtestu škrob ve smetaně znát.

„Dobrou zprávou je, že škrob neobsahoval žádný z 15 výrobků, které ho neměly ve složení uvedený," píše Dtest.

Celkově se vítězem stala už zmiňovaná 16%ní smetana kysaná od Olmy, následovala Billa sour cream 16% a Boni kysaná smetana (16%). Naopak na spodku tabulky se ocitla Clever zakysaná smetana, a to hlavně kvůli tomu, že neměla tolik živých ušlechtilých mikroorganismů, kolik stanoví předpis.

Kompletní výsledky najdete v časopise Dtest nebo na serveru www.dtest.cz.