20131104-tuky

Vánoce se blíží a s ním i pečení cukroví a sladkých dobrot. Některé tuky na pečení však nejsou pro vaše zdraví vůbec dobré. (cobaltfish/Flickr)

Nedávné testy prokázaly, že jedlé rostlinné tuky nabízené v našich obchodech jsou zdraví škodlivé a třetina z nich by se v zahraničí nemohla vůbec prodávat. Navíc často chybí údaj o tom, z čeho přesně byly vyrobeny. Výsledky testů zveřejnila začátkem listopadu spotřebitelská organizace dTest.

Laboratorní zkoušky dTestu se zaměřily na obsah látek škodlivých lidskému organizmu. Zejména se jedná o transmastné kyseliny, které vznikají při ztužování olejů vodíkem. Díky tomu jedlé tuky drží tvar a neroztékají se. Potíž je však v tom, že škodí cévám i srdci. „Spotřebitelům důrazně doporučujeme, aby se potravinám s vysokým obsahem transmastných kyselin vyhýbali,“ vysvětluje v tiskové zpráv Ondřej Jánoška z dTestu.

Zatímco v některých vyspělých zemích se musí podíl umělých transmastných kyselin uvádět, u nás taková povinnost neexistuje. V jiných státech, jako Dánsko, Rakousko a Švýcarsko šli tak daleko, že předpisem stanovili maximální limit pro obsah těchto kyselin v tucích, který činí 2 gramy na 100 g jedlého tuku, uvádí dTest.

Tento limit překročila třetina testovaných jedlých tuků. Dva vzorky přitom hranici přesáhly víc než desetinásobně. „Je to špatná zpráva. Tak vysoké hodnoty jsme nacházeli v minulosti, kdy se tuky zpracovávaly dnes již zastaralou technologií,“ řekl dTestu proděkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Pavel Dlouhý. Vyšší konzumace transmastných kyselin vede k obezitě, kornatění tepen, zvyšuje rizika cukrovky, infarktu a dalších zdravotních problémů.

Laboratorní pracovníci se kromě transmastných kyselin zaměřili i na zjišťování přítomnosti palmového oleje. Ne vždy ho výrobci na obale uváděli a ani je k tomu evropská legislativa nenutí. Zpracovatelé si palmový olej v poslední době oblíbili. Je levný, trvanlivý a dobře se s ním pracuje. V dnešní době ho nalezneme v ohromujícím množství potravin.

Palmový olej je zatracovaný z několika důvodů. Zaprvé pro negativní účinky na lidské zdraví, za druhé pro okolnosti jeho produkce. Kvůli pěstování palem se po celém světě kácí obrovské plochy deštných pralesů. Je tu ještě jedno riziko, na které by měli pamatovat hlavně pánové. „Palmový olej je rizikový i v tom, že se v něm při průmyslovém zpracování mohou tvořit nežádoucí látky 3-MCPD. Ty jsou možným karcinogenem, a protože poškozují ledviny a varlata, bývají spojovány s mužskou neplodností,“ varují autoři článku v časopise dTest.

Vůbec nejhůře v testu dopadly výrobky Albert Quality rostlinný tuk a Palma Cera. Kompletní výsledky testu jsou k dispozici v časopise Dtest nebo, po placené registraci, na webových stránkách spotřebitelské organizace. Krátké video s přehledem výsledků lze najít na www.stream.cz.