20130910-mrkvac
Mrkvový dort neboli buchta. (Ondřej Horecký/Epoch Times ČR)

 

Když jsem přemýšlel, co udělat s úrodou mrkve zakoupenou od kamaráda, hned mě napadl mrkvový dortík nebo buchta, chcete-li. Starý dobrý carrot cake, tak jak ho znám z Anglie. Najdete ho v lepší či horší kvalitě v každém supermarketu a na spoustě dalších míst. Není divu, podle hlasování veřejnosti jde o nejoblíbenější dort Britů.

Tradičně se vyrábí jen s krémovou polevou nahoře, takže spíš připomíná buchtu. Méně častěji pak s krémem uprostřed, a pak jde spíš o dort. Jestli ho ale upečete v dortové formě, zapékací formě nebo na menším plechu, záleží jen na vás; já osobně preferuji buchtový styl, na který se mi hodí zapékací forma 20x20 cm.


Příprava: cca 20 min.

Pečení: do 45 min.

 


Co budete potřebovat:

  • 150 g třtinového cukru
  • 180 ml slunečnicového oleje
  • 180 g (špaldové) hladké mouky (možno i polohrubá)
  • 180 g mrkve, nastrouhané najemno
  • 3 větší vejce, mírně ušlehaná
  • 50 g rozinek
  • 50 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
  • nastrouhaná kůra jednoho pomeranče (lze vynechat)
  • 2 rovné lžičky prášku od pečiva
  • 1 rovnou lžičku jedlé sody
  • 1 rovnou lžičku skořice
  • půl lžičky strouhaného muškátového oříšku

Na polevu:

  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 50 g cukru (dle chuti)
  • 200 g Lučiny


Zapněte troubu na 180°C (160°C s ventilátorem). Vymažte formu máslem nebo olejem a vložte do ní pečící papír.

Do větší mísy nasypte cukr, přilijte olej a vejce. Zlehka promíchejte. Přihoďte mrkev, hrozinky, ořechy (hrst si nechte na posypání na konci) a pomerančovou kůru.

V misce nebo talíři si smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a koření. Přes jemné sítko vše přesijte do mísy s ostatními ingrediencemi a všechno to lehce vařečkou promíchejte. Výsledné těsto by mělo být téměř tekuté.

Všechno přelijte do připravené zapékací formy. Pečte 30 – 40 min. nebo dokud není buchta hnědá (střed vyzkoušejte špejlí – pokud se na ni nic nelepí, je čas ji vytáhnout). Když zmáčnete střed buchty, měl by být pružný.

Počkejte pět minut a pak buchu vyklopte na mřížku, aby vychladla a spodek se nezapařil.

V misce mezitím smíchejte všechny ingredience na polevu. Elektrický šlehač vám urychlí práci. Zkuste, zda je krém dost sladký (nemusíte to přehánět, buchta samotná je sladká dost), a jste-li spokojeni, můžete vychladlý buchto-dortík natřít vrstvou krému. Nahoru pro ozdobu nasypte zbylé ořechy.


Přejeme dobrou chuť!


Tipy:

Chcete-li krém trochu dokysela, přidejte do polevy šťávu z citronu.

Upečený dort lze po vytažení z trouby a vychladnutí uložit v mrazničce. Polevu pak přidáte až před podáváním.

 

Vyzkoušejte také:

Čokoládová buchta z červené řepy

Originální mrkvance z Vysočiny

Banánová buchta s ořechy

Cuketa plněná mrkví a balkánským sýrem

 

VŠECHNY RECEPTY