20130815-puttanesca4

Spaghetti alla puttanesca. (Ondřej Horecký/Epoch Times)

 

I s málo ingrediencemi se dá udělat velké jídlo. Tento tradiční italský recept se připravuje v oblastech Lazio a Campania a jeho název by se dal přeložit jako špagety na způsob lehké ženy, abychom to vyjádřili mírně.

Koluje několik verzí o vzniku tohoto jídla, ale zda je některá z nich pravdivá, se už asi nikdo nedozví. Podle jedné pověsti, kterou mi vyprávěl známý z Itálie, na tento rychlý, leč povedený pokrm lákaly nevěstky své zákazníky. To je však minulost, neboť dnes se tento recept vaří s většími či menšími regionálními obměnami v rodinách snad po celé Itálii.

Nečekejte žádné dlouhé prostoje a čekání, všechno musí odsýpat. Dole uvedený popis je dostatečně podrobný na to, aby ho zvládli i začátečníci a zahrnuje i přípravu. Omluvte proto delší text, všichni jsme se kdysi učili, tak to dopřejme i druhým...

Příprava: do 10 minut

Vaření: do 20 minut

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)

  • 4 ančovičky
  • 1 – 2 stroužky česneku, rozdrceného
  • 1 lžíci kapar
  • 100 g černých oliv (viz tipy)
  • 400 g špaget
  • 500 - 600 g rajčat
  • 2 lžíce petrželové nati
  • 1 čerstvou červenou chilli papričku
  • 4 - 5 lžic panenského olivového oleje
  • sůl (lze vynechat)

Nadrobno si nakrájejte ančovičky, kapary, olivy a petrželovou nať, ale mějte všechny ingredience oddělené, aby se nepomíchaly. Z chilli papričky odkrojte stopku, vyhoďte ji a zbylou část rozkrojte podélně napůl. Vydlabejte všechny semínka a zbavte se jich. Papričku nakrájejte nadrobno, pak si omyjte nůž.

20130815-puttanesca220130815-puttanesca1
                       Obr. 1 - krájení ingrediencí;                                obr. 2 - krájení rajčat do kříže.
 

 

Teď uděláme rajčata. Nejdřív si je nařízněte seshora do kříže, do hloubky asi 1 cm. V dostatečně velkém hrnci si nechte vařit vodu (nebo do ní nalijte už vařící vodu z konvice) a dejte do ní rajčata. Nechte vřít 1 minutu, pak odstavte a slijte vodu. Nožem oloupejte slupku, teď to půjde snadno. Plody nakrájejte na menší kousky a nechte odstát v cedníku, aby vytekla šťáva.

Připravte si velký hrnec s vodou, ve kterém budete dělat špagety a nechte ji vařit (použijeme ji až později, ale musí být připravena). Rozpalte si větší pánev (musí se do ní později vlézt všechny špagety), nalijte olej a počkejte, až bude horký. Snižte plamen přibližně na polovic a přihoďte česnek, ančovičky a chilli papričku. Za neustálého míchání restujte 2 minuty.

20130815-puttanesca3
Výsledná omáčka by měla vypadat asi takhle. (Ondřej Horecký/Epoch Times)

Přihoďte olivy a kapary a za občasného míchání restujte další cca 2 minuty. Pak přidejte rajčata a za občasného míchání nechte vařit na mírném ohni 10 – 15 minut.

V této fázi už by se vám měla pomalu vařit voda v hrnci (můžete si ji předvařit v konvici). Až divoce bublá, vhoďte špagety a vařte podle návodu (většinou kolem deseti minut).

Připravte si cedník do dřezu. Pokud bude omáčka hotová dříve než špagety, vhoďte petrželovou nať, promíchejte a odstavte nádobu bokem, ale nechte plotnu na nižším stupni. Pokud vám vše vychází na čas, nať přidejte minutu před koncem přípravy omáčky.

Je-li třeba, dosolte. Po stanoveném čase otestujte jednu špagetu, zda je „al dente“ - mírně tvrdá (viz Jak správně uvařit těstoviny) a pokud ano, šup s nimi do cedníku. Neprolévat vodou, jen protřepejte ze strany na stranu, nahoru a dolů, aby vytekla voda a šup s nimi do pánve s omáčkou.

Pánev vraťte na teplou plotnu a všechno dobře promíchejte, aby každá jednotlivá špageta byla pokryta omáčkou nebo alespoň olejem z ní. Servírujeme OKAMŽITĚ do hlubokých (polévkových) talířů. Jako přílohu doporučuji salát.

Přejeme dobrou chuť a gratulujeme!

Tipy:

Pokud můžete, sežeňte si kvalitní černé olivy, naložené nasucho, lehce potřené olejem. Vždy používejte plané, bez přídavku koření nebo česneku. To by změnilo výslednou chuť pokrmu, a to nechceme.

Mimo sezónu můžete použít krájená rajčata v plechovce, jen z nich slijte tekutinu a použijte pouze pevné části. U vodnatějších rajčat použijte větší množství, u těch masitějších stačí půl kila.

Čerstvé chilli možno nahradit drceným chilli. U dětí vynechejte úplně.

 

Čtěte také:

Jak správně uvařit těstoviny

Zapékané těstoviny po italsku

Zapékané těstoviny se špenátem a ořechy

 

VŠECHNY RECEPTY