Snoubení kyselé, slané a mírně nahořklé chuti vytváří u tohoto receptu skvělou kombinaci vhodnou buď jako překrm nebo jako doplněk sušších jídel, např. tam, kde byste jinak použili zavařené okurky.

Výsledné „hranolky“ nebudou takové jako ty bramborové. Cuketové jsou měkčí, ale zato chutnají skvěle i druhý den. Chutnají jak teplé, tak studené. V lednici vydrží minimálně jeden den.

20130820-cuketove-hranolky3
Cuketové hranolky s octem. (Ondřej Horecký/Epoch Times)

 

 

Příprava (včetně odkapání): cca 1 hodina

Vaření: do 20 minut

 

 

Co budete potřebovat:

(pro 4 osoby)

 

  •  500 g mladých cuket
  •  rostlinný olej
  •  mouku
  •  3 lžíce vinného octa
  •  sůl
  •  pepř

 

Nejdřív si nakrájíme cukety na hranolky o délce 5 cm a tloušťce 0,5 cm: odkrojte z cuket oba konce a vyhoďte je. Zbylé cukety rozkrojte příčně na polovinu nebo třetinu (abyste měli asi 4 – 5 cm kusy). Tyto kusy pak rozkrojte podélně na pásky o tloušťce přibližně půl centimetru. Pásky pak podélně nařežte na asi půlcentimetrové hranolky.

Všechny hranolky přemístěte do cedníku, který stojí ve dřezu nebo visí v hrnci. Řádně je prosypejte solí ze všech stran a nechte uležet 30 – 60 minut, aby se z nich vyloučila šťáva. Pak je opatrně osušte v utěrce nebo ubrouscích.

20130820-cuketove-hranolky120130820-cuketove-hranolky2
Obr. 1 - Cukety prosypeme solí a necháme odkapat. Obr. 2 - Před smažením cuketu obalíme v mouce (Ondřej Horecký/Epoch Times)

Do pánve si nalijte olej na výšku max. 1 centimetru. Přesuňte na plotýnku a rozžhavte ji. Až začne být olej horký, dejte si do většího sítka hranolky a posypejte je trochou mouky (pracujte nad krájecí deskou, ať nemáte celou linku od mouky). Zbytek mouky vám propadne sítkem dolů. Tuto várku hranolek vhoďte do pánve, olej by měl při dotyku s nimi začít bublat (není třeba mít plotnu na nejvyšší stupeň).

Smažte, dokud nejsou hranolky hnědé. Některé možná budou potřebovat otočit. Smažení zabere jen pár minut. Děravou naběračkou nebo něčím podobným hranolky vyndejte, aby mohl vytéct olej a přesuňte do keramické nebo skleněné mísy a pokapejte octem.

Postupně smažte další části cuket tak jako tu první várku – mouka, smažení, vyndání, pokapání octem. Nakonec všechny hranolky lehce opepřete (lze vynechat).

Podávejte teplé nebo studené jako předkrm nebo oblohu k hlavnímu jídlu.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Tipy:

Každá várka by měla mít jen tolik hranolků, kolik se snadno vejde do pánve, jinak se vám budou k sobě lepit.

Odlejte pokušení umoučnit si všechny hranolky naráz, jinak se vám začnou velice brzy lepit.

Pro aplikování octa je úplně nejlepší lahvička s rozstřikovačem. Některé vinné octy už se přímo v tomto provedení vyrábějí.

Pro lepší aroma strčte do nasmažených hranolek jeden nebo dva stroužky česneku. Nejdřív si je oloupejte a lehce do něj rukojetí nože udeřte, aby se uvolnilo aroma. Pak česnek strčte doprostřed hranolek a nechte asi 10 minut působit. Krásně vám cukety navoní. Pak ho vyndejte.

Hranolky vypadají druhý den zvadle a ne tak přitažlivě. To však nikterak neubírá na jejich chuti! Můžete je i přidat do sendviče místo čerstvé zeleniny, jako doplněk k salámu, sýru apod.

 

Podobné recepty:

Celerové hranolky

Korejské cuketové lívance

Libanonské kari s lilkem a cuketou

Rychlý květák s mandlemi

Slaný cuketový koláč


VŠECHNY RECEPTY