20130611-koreni
Indické ženy při sušení červených chilli papriček ve vesnici Sertha na předměstí Ahmedábádu. Cena červených papriček poskočila kvůli slabé úrodě až o 20 procent. (Sam Panthaky/AFP/Getty Images)

 

Příběh aromatického koření Indie se datuje do dávných dob. Za kořením sem cestovali dokonce urození páni. Koření je pro výrazné indické recepty nezbytné. Pokrmy se připravují tak, aby se do nich jedinečné aroma každého druhu dostalo.

Každý indický stát, region ba i víska se pyšní vlastním bohatým depozitářem kořeněných jídel. Koření se nevyhnuly ani nápoje, od voňavého čaje masala po bylinné chlazené nápoje s kořením a dokonce kořeněné druhy zmrzliny.

Indické koření hraje nezastupitelnou roli i při svatebních obřadech a různých slavnostech, a nelze si tudíž bez něj kulturu a tradice země vůbec představit.

20130611-koreni2
Prodejce přebírá čerstvou kurkumu na zeleninovém trhu v Madrase, v předvečer svátku Pongal – indických dožínek. Kurkuma při oslavách hraje důležitou roli. Foto z 13. ledna 2005. (Dibyangshu Sarkar/AFP/Getty Images)
20130611-koreni3
Žena z okresu Chamman připravuje pastu z červených chilli papriček a tamarindu. (Noah Seelam/AFP/Getty Images)
20130611-koreni4
Indický prodejce upravuje zázvor na zeleninovém a ovocném trhu v Novém Dillí. (Manpreet Romana/AFP/Getty Images)
20130611-koreni5
Indka přebírá tamarind na trhu v Hyderábádu. (Noah Seelam/AFP/Getty Images)
20130611-koreni6
Mladý prodejce čeká na trhu v Novém Dillí na zákazníky uprostřed pytlů s červenými chilli papričkami. Místní trh zvaný Chari Baoli je údajně největším trhem s kořením v Asii. (Manan Vatsyayana/AFP/Getty Images)

 

small United Kingdom