Britský šlechtic princ Charles promluvil na Langenburgském fóru. (Thomas Niedermueller/Getty Images)
Britský šlechtic princ Charles promluvil na Langenburgském fóru. (Thomas Niedermueller/Getty Images)

Princ z Walesu na nedávném sympoziu v Německu ostře zkritizoval moderní metody potravinářské výroby, které podle něj vedly ke skandálu s koňským masem a rapidně se zhoršujícímu zdraví veřejnosti.

Britský šlechtic promluvil na Langenburgském fóru, kde se debatovalo o lokální výrobě potravin, a vyzval ke změně přístupu, který by dal více prostoru regionálním výrobcům a prodejcům.

„Náš současný přístup rychle vytěžuje odolnost našeho potravinářského systému a hrozí, že z něj učiní ještě zranitelnější systém náchylný na různé externí šoky,“ prohlásil podle deníku The Guardian princ Charles, který je známý zastánce environmentálního a udržitelného přístupu k životu. Těmto aktivitám věnuje hodně svého času. Když v roce 2010 navštívil Českou republiku, zavítal i do ekologické vesnice Hostětín na úpatí Bílých Karpat.

Charles na německém fóru uvedl, že honba za co nejlevnějšími potravinami, která má nadnárodním společnostem vynést větší zisky, vysává z potravinářství skutečnou hodnotu nezbytnou k jeho udržitelnosti. Mínil tím, jak hned vysvětlil, „životnost půdy, místní ekosystémy, kvalitu a dostupnost pitných vod“, ale také regionální zaměstnanost a zdraví populace.

Neustálé hledání nejlevnějších variant ústí do čím dál častějších potravinových skandálů a zániku malých nezávislých farmářů. „Agresivní hledání levnější potravy je popisováno jako „honba až na dno“ a já mám obavy, že to stahuje i farmáře. Ti jsou hnáni ke dnu cenami, které jsou nuceni za svou produkci přijmout, a to vedlo k některým zneklidňujícím zkratkám,“ řekl Charles a dodal, že supermarkety dnes ani neví, odkud jejich dodávky pocházejí, jak dokazuje nedávný skandál s koňským masem. Kromě toho dnes velká část potravinových komodit cestuje k zákazníkovi přes půlku zeměkoule.

Navíc ubývá lidí, kteří se chtějí zemědělství věnovat. Jak princ poznamenal, ve Velké Británii je průměrný věk farmáře 58 let. Ti, kteří si zvolí jít ekologickou cestou a hospodařit zodpovědně, zjišťují, že jejich výrobky jsou příliš drahé, zatímco ti, co poškozují životní prostředí a v dlouhodobém horizontu i lidské zdraví, prodávají v masovém měřítku za ceny, jimž se nedá konkurovat. To vše na úkor budoucích generací.

Charles také vyzval k ekologičtějšímu chování a většímu zaměření na místní produkci. „Naše potravinářské systémy musí mít lepší sítě, které jsou méně závislé z hlediska globálního a více propojeny na místní úrovni,“ citoval urozeného řečníka server FoodNavigator.com.

Britský šlechtic princ Charles při prohlídce farmy. (Thomas Niedermueller/Getty Images)
Britský šlechtic princ Charles při prohlídce farmy. (Thomas Niedermueller/Getty Images)
Britský šlechtic princ Charles při prohlídce farmy. (Thomas Niedermueller/Getty Images)

 

Čtěte také:

Genetické modifikace dostaly v Evropě červenou. V ČR stále platí výjimka

Alternativní metody léčby se začínají prosazovat i u zvířat

Video týdne: Dobře investovaná mince