Vladimir Kličko. (THOMAS LOHNES/AFP/Getty Images) 20130527 povetkin
Vladimir Kličko. (THOMAS LOHNES/AFP/Getty Images) Alexandr Povětkin. (Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images)

 

Úřadující „super-šampion“ WBA a šampion IBF/WBO/IBO, Ukrajinec Vladimir Kličko, bude obhajovat titul proti mistrovi světa WBA Rusovi Alexandru Povětkinovi.


Zápas by se měl dle posledních informací uskutečnit 5. října v Moskvě, pravděpodobně na sedmdesátitisícovém Olympijském stadionu. Ve hře je obří suma 23,2 milionu dolarů, ze které 75% připadne ukrajinskému šampionovi (cca 348 milionů korun), 25% pak vyzyvateli.

Sedmatřicetiletý Ukrajinec Vladimir Kličko má na kontě 60 profesionálních zápasů, z nichž vyhrál 57, a dokonce 51 knockoutem. Super-šampionem těžké váhy WBA je od 2. července 2011. Je také šampionem IBF, WBO a IBO.

O čtyři roky mladší Rus Alexandr Povětkin absolvoval v profi ringu 26 utkání bez prohry a na kontě má 18 KO. Šampionem těžké váhy WBA je od 27. srpna 2011.

Myšlenka na prestižní zápas v hlavě ´zuby si brousícího´ Povětkina byla zajisté dlouho. V realitu se začala přetavovat letos v dubnu, kdy Povětkinův manažer Vladimir Chrjunov nabídl v dražbě WBA za práva na tento duel 23,2 milionu dolarů (zatímco Kličkova K2 Promotions „jen“ 7,1 milionu a Sauerland Event „jen“ 6 milionů).

Pro Klička byly z této sumy určeny tři čtvrtiny, což je v jeho dosav adní kariéře největší honorář. Rekord všech dob to ale není, ten drží Floyd Mayweather Jr., jenž loni zinkasoval cca 40 milionů dolarů v zápase proti Miguelovi Cottovi.

 

Ring by měl stát na moskevském Olympijském stadionu s kapacitou 70 000 diváků.

 

Wladimír Klitčko a ital Francesco Pianeta v boji o mistrovský titul v německém Mannheimu. (Daniel Roland / AFP / Getty Images)Alexander Povětkin (vpravo) a Eddie Camera IBF v těžké váze, zápas v Tempodromu, Německu. (Matthias Kern/Bongarts/Getty Images)  Termín atraktivního duelu se už několikrát měnil. Ten nejaktu
Wladimír Klitčko (vlevo) a ital Francesco Pianeta v boji o mistrovský titul v německém Mannheimu. (Daniel Roland / AFP / Getty Images) Alexander Povětkin (vpravo) a Eddie Camera IBF v těžké váze, zápas v Tempodromu, Německu. (Matthias Kern/Bongarts/Getty Images)

 

Termín atraktivního duelu se už několikrát měnil. Ten nejaktuálnější, jenž byl vyhlášený sedmnáctého května, zatím slibuje utkání na 5. října. Ring by měl stát na moskevském Olympijském stadionu s kapacitou 70 000 diváků. Multi-milionové utkání bude s Chrjunovem spolupořádat ruský velkopodnikatel a vice-prezident ruské profesionální boxerské federace Andrej Rjabinsky.

Rjabinsky slibuje v publiku účast mnoha boxerských legend. Najisto může zatím počítat Mikem Tysonem a Evanderem Holyfieldem. Zápas si zřejmě nenechá ujít ani Kličkův starší bratr Vitalij – momentálně šampion těžké váhy WBC.

Akceptaci zápasu předcházela podmínka Kličkova manažera Bönteho, jenž vyhlásil v rozhovoru pro deník Bild: „Ta suma je absurdní. Uvěřím tomu, až bude složena u notáře. S vyplacením peněz až po zápase rozhodně souhlasit nebudeme.“

Další podmínka vzešla z kanceláře Bönteho předminulý týden a týká se antidopingových testů. Pro server boxingscene.com manažer uvedl, že jeho strana bude souhlasit se zápasem jen v případě, že antidopingové testy budou pod hlavičkou německé národní antidopingové agentury NADA. Povětkinova strana chtěla původně využít jen služeb ruské antidopingové agentury RUSADA. Chrujanov ale s podmínkou v podstatě souhlasil a navrhl, že krevní a močové testy provedou kromě NADA také RUSADA a americká agentura VADA.

 

„Ta suma je absurdní. Uvěřím tomu, až bude složena u notáře. S vyplacením peněz až po zápase rozhodně souhlasit nebudeme.“



Mezičasem oba borci museli obhájit své tituly. Začátkem května se Kličko utkal v Mannheimu s Francescem Pianetou. Ukrajinský boxer ve svém 60. zápase knockautoval soupeře v šestém kole. Sedmnáctého května se do ringu proti Povětkinovi postavil dosud neporažený Polák Wawrzyk, jenž se ´udržel na nohou´ jen do druhého, resp. třetího kola.

Kličko věří, že titul obhájí. Na veřejnosti zřídka se ukazující borec přišel 25. května na třicátý kongres IBF do Berlína, kde byl poctěn cenou za pozoruhodné sportovní chování a nejdéle úřadujícího držitele titulu těžké váhy IBF a také spoludržitelskou cenou za nej- obhajoby roku 2012.

Na tiskové konferenci pak při vzpomínkách na zápas s Byrdem prohlásil: „...a také dnes slibuji, že tohle není můj poslední rok a také doufám, že tohle není mé poslední ocenění od IBF. Budu na sobě stále pracovat a tento titul ještě obhájím mnohokrát...“

 

Čtěte také:

Box: Kličko vs. Wach – 12 kol, vítězství na body, Kličko šel jednou na zem