Grafický motiv udílení ceny ESSL ART AWARD CEE 2013.
Grafický motiv udílení ceny ESSL ART AWARD CEE 2013.

Nyní proběhne již pátý ročník předání ocenění ESSL ART AWARD CEE 2013 mladým umělcům a studentům vysokých uměleckých škol.

Cenu udělovanou jednou za dva roky talentům z Bulharska, Chorvatska, České republiky, Rumunska, Slovinska, Slovenska, Maďarska a letos poprvé také z Turecka založili v roce 2005 mecenáši umění a majitelé rakouské firmy BauMax Agnes a Karlheinz Esslovi.

O vítězích rozhoduje mezinárodní porota, jež vybere z mnoha stovek přihlášek práce deseti umělců. Cenu získají dva vybraní účastníci z každé země a jejich práce budou společně s díly vítězů soutěže v ostatních oblastech a zemích následně vystaveny v Esslově sbírce současného umění v Rakousku.

Vernisáž výstavy deseti kandidátů z České republiky se koná v pátek 31. května 2013 v 19.00 hodin v centru pro současné umění FUTURA (Holečkova 49, Praha 5 – Smíchov).

Výstavu zahájí Michal Novotný (FUTURA centrum pro současné umění), KR Martin Essl (CEO BauMax) a Jiří Švestka (zástupce poroty).

Následně bude vítězům předána cena ESSL ART AWARD CEE a ocenění VIG Special Invitation (předá zástupce vedení pojišťovny Kooperativa).

Kandidáty na cenu za Českou republiku jsou Matěj Al-Ali, Karíma Al-Mukhtarová, Jan Brož, Terezie Foldynová, Jakub Geltner, Blanka Kirchner, Eliška Perglerová, Rudolf Samohejl, Viktor Takáč a Tomáš Werner.