Grilování pro strávníky, kteří nejedí nebo nechtějí maso jíst, není náročné. Vyžaduje trpělivost a pomalý žár, kterým docílíte výtečné chuti grilované zeleniny. Někteří lidé maso nejedí, někomu nechutná, někdo je nechce z přesvědčení – jsou různé přístupy, které může grilovaná zelenina vyřešit.
Lilek pečený se šťouchanými brambory. (Z. Danková/Epoch Times)
Lilek pečený se šťouchanými brambory. (Z. Danková/Epoch Times)

 

Zapečený nebo grilovaný lilek

Zelenina svým vzhledem připomínajícím fialovou okurku není u nás dosud příliš populární, a právě proto můžeme lilek nyní doporučit jako výtečnou delikatesu.

Pokud jste jej ještě nezkusili, přestaňte si odepírat a připravte si pečený nebo grilovaný lilek neboli baklažán. Nebudete litovat. Způsobů na úpravu této zeleniny je mnoho, jako smažené, grilované, zapečené lilky v troubě atd. Navíc je příprava lilku velmi jednoduchá a rychlá.

Lilek dobře umyjeme a nakrájíme napříč na plátky asi 0,5 cm. Osolíme a necháme chvíli „vypotit“. Čerstvý lilek pustí vodu, která nám pak nebude v přípravě překážet.

Na dvě porce budeme potřebovat:

  • 1 lilek neloupaný
  • 3 stroužky drceného česneku
  • sůl
  • koření – vegeta, paprika pálivá nebo pepř
  • olej
20121205 lilek2Příprava. (Z. Danková/Epoch Times)
Příprava. (Z. Danková/Epoch Times)

Plátky lilku osušíme papírovým ubrouskem. Osolíme, okořeníme, potřeme česnekem s olejem a grilujeme z obou stran. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem Zajímavé a neobvyklé jsou ale i další recepty na lilek.

Pokud bychom v zimním období neměli elektrický gril, doporučujeme upéci plátky lilku v troubě. V troubě je za chvilku hotov, chutná velmi jemně. Někomu může trochu připomínat houbu, jakou je třeba hřib pravý. Lilek přitom patří mezi ovoce podobně jako rajče, a zároveň je příbuzný bramborám.

K pečenému lilku doporučujeme jako vhodnou přílohu brambory šťouchané se solí a máslem.

Přejeme dobrou chuť a radost z překvapení.

 

Čtěte také:

Umění novodobých gurmánů - grilování v zimě v létě

Nejsou dnešní společná grilování náhradou ohnišť dávných dob?

Grilovaná žebírka jsou non plus ultra

Zapékaný lilek s balkánským sýrem

Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

 

RECEPTY NA EPOCH TIMES