Na Nové scéně Národního divadla proběhla IV. Mezinárodní baletní soutěž a XIV. ročník Soutěžní přehlídky tanečních umělců ČR v jednom.

Radka Příhodová - Mezinárodní baletní soutěž Praha 2012. (Milan Kajínek/ Epoch Times)
Radka Příhodová - Mezinárodní baletní soutěž Praha 2012. (Milan Kajínek/ Epoch Times)

Přinášíme rozhovor z vítězkou soutěže v kategorii senioři (ženy,) paní Radkou Příhodovou.

Radka Příhodová se narodila v Nymburce. Od šesti let navštěvovala taneční školu Rozmarýn v Hradci Králové, pod vedením Vladěny Hrbkové.

Ve dvanácti letech nastoupila na Taneční konzervatoř v Praze. V době studií se zúčastnila několika baletních soutěží, jako jsou Brno 2006 nebo Prix Carpeux Valencien ve Francii, kde získala 1. cenu v kategorii Professional.

Taneční konzervatoř ukončila Absolventským koncertem 2009 v roli Laurencie ve stejnojmenném baletu Laurencia. V sezoně 2009/2010 se stala členkou baletu Národního divadla v Praze a po dvou letech byla jmenována demisólistkou.

Diváci ji mohli vidět jako Medoru v Korzárovi v rámci představení Baletománie nebo v sólovém valčíku v Louskáčkovi od Juriho Vamose.

V průběhu své první divadelní sezóny se svým partnerem Adamem Zvonařem odcestovala na letní baletní soutěž do Istanbulu, kde postoupili do semifinále, a na baletní soutěž v Olomouci, kde získali hlavní cenu Grand Prix Olomouc 2010.

Se souborem baletu Národního divadla hostovala v Bonnu, Madridu a ve španělské Terase, kde zazářila v Pas de deux Satanella. V sezoně 2012/2013 ztvárnila roli Syrene - vílu Lásky v představení Šípková Růženka v choreografii Javiera Torrese.

Pro IV. Mezinárodní baletní soutěž v Praze 2012 si jako klasickou variaci zvolila Šeříkovou vílu z baletu Spící krasavice.

Radka Příhodová - Mezinárodní baletní soutěž Praha 2012. (Milan Kajínek/ Epoch Times)  Radka Příhodová - Mezinárodní baletní soutěž Praha 2012. (Milan Kajínek/ Epoch Times)
Radka Příhodová - Mezinárodní baletní soutěž Praha 2012. (Milan Kajínek/ Epoch Times)
Dance shop, baletní potřeby, www.dance-shop.cz
Dance shop, baletní potřeby
e-shop a kamenná prodejna s tanečními potřebami s výrazným zaměřením na balet, jazz a moderní tance.

Našimi dodavateli jsou přední výrobci  tanečního oblečení a obuvi z celého světa - Bloch, Intermezzo, So Danca, Gaynor Minden a další.

Zboží dodáváme po celé ČR a SR. Informace o dostupnosti zboží přímo na webu. Skladové zboží zasíláme do 24 hodin od objednávky. (REKLAMA)

 

Rozhovor

Jaké jsou vaše dojmy z celé soutěže?

No skvělé! Jsem šťastná, spokojená.

Co pro vás vítězství znamená?

Uvažuje... Reportér: „Možná byste to raději zatančila?“ - Ano! Přesně tak. (smích) Jsem šťastná. Všechna ta práce, kterou jsem do toho věnovala, se zúročila, takže je to takové příjemné ocenění za to, co jsem do toho vložila.

Jak byla náročná příprava na soutěž?

Bylo to hodně náročné – v provozu divadla to není snadné, vlastně jsem musela zvládat obě dvě věci, a trénovat na soutěž ve svém volném čase. Teď jsme [ještě] byli na zájezdu, takže ty podmínky byly opravdu náročné.

A jak byla náročná samotná soutěž?

Jako každá soutěž – bylo to náročné jak psychicky, tak fyzicky. Ale tím, že to bylo tady v Praze, kde bydlím a žiju, tak to pro mě bylo, musím říct, o něco snazší. Je to lepší, když jsem ve svém prostředí, než když jsem někde na cestě. Pro mě to bylo o to jednodušší.

Včera a dnes (už jako vítězka) jste tančila stejnou choreografii, bylo to pro vás těžší včera, nebo dnes?

Včera. Dneska už jsem si to příjemně užívala. Samozřejmě, ta únava byla dnes větší, ale zase nebyl ten stres takový, a já vím, že to máme tak natrénované, že prostě není problém – spíš jsme si to užívali.

Proč jste si jako klasickou variaci zvolila právě Šeříkovou vílu (z baletu Spící krasavice)?

Protože Šeříková víla je moje oblíbená role. Tančila jsem ji už od školy a mám k ní určitý vztah, takže jsem vsadila na to, že ji mám ráda.

A co se vám na ní líbí?

Mám ji ráda, protože dobrá víla přináší lásku, dobro... je to prostě dobrá víla! Její gesta vyjadřují, že je šťastná, je milá, je hodná, tak se mi to tak příjemně tančí.

A technika té choreografie vám sedí také?

Ano. Protože se tam hodně zvedají nohy – je taková líbivá! Jde mi to „od nohy“, takže proto ji mám asi ráda.

Chtěla byste něco vzkázat ostatním tanečníkům?

Určitě, aby se zúčastňovali takových soutěží. Je to výborná zkušenost jak fyzicky, tak psychicky. Takže ať se ničeho nebojí, že je to může jedině povzbudit a pomoci.

Proč vlastně tančíte?

Tančím proto, že to mám ráda. Prostě mě to naplňuje. Asi bych bez toho nemohla žít.

Děkujeme za rozhovor

Světové turné souboru Shen Yun Performing Arts. (shenyunperformingarts.org)

Pražské kongresové centrum navštíví světová špička v oblasti klasického čínského tance - newyorský soubor Shen Yun Performing Arts.

Umělecký soubor Shen Yun Performing Arts oživuje po celém světě odkaz pěti tisíc let čínské kultury již od svého založení v roce 2006.

Profesionální provedení, vysoká kvalita představení, nadšený ohlas publika a pořadatelských organizací umožnily souboru postupně navštívit významná kulturní centra. Soubor získal uznání světové umělecké elity a zařadil se mezi nejhodnotnější světové kulturní bohatství jako naprostý unikát.

Soubor je světovou špičkou v oblasti klasického čínského tance. Svým mistrovským tanečním uměním, unikátním složením živého orchestru, pěvci nevídaného kalibru a obřími multimediálními kulisami oslovuje diváky po celém světě.

Shen Yun Performing Arts - Praha 2013                                                               -REKLAMA-

 

Čtěte dále:

Mezinárodní baletní soutěž Praha 2012 - fotogalerie, finále senioři

Mezinárodní baletní soutěž Praha 2012 - fotogalerie, finále junioři