20121109 grilovani3
Grilování - jeden z moderních způsobů, jak strávit volné chvíle s přáteli. (Flickr.com/ginnerobot)

Stín letní zahrady skýtá mnohá zákoutí, a ta mohou poskytnout i různé blažené chvíle. Zahrada nabízí nepřeberné množství výhod. Pokud by si někdo představoval, že zahrada je spojená pouze s prací a dřinou, vidí pouze jednu stránku věci.

Odpočinek na zahradě může být pasivní nebo aktivní, záleží jen na úhlu pohledu a na tom, co vám vyhovuje více.

Minulost

Není tomu tak dávno, kdy se na zahradě „pouze“ pálily ohýnky, na kterých se opékaly uzeniny, nejčastěji buřty, napíchnuté na „ošťuráku“, mladém lískovém prutu. Nebo se napíchlo jablko utržené ze stromu, upeklo a pod jeho začerněnou slupkou na vás čekala opravdu delikátní dobrota sladkého pečeného jablka.

Po spálení dostatečného množství dřeva vznikly v ohništi řeřavé uhlíky, do kterých se mohly zahrabat brambůrky, které se v nich samy upekly. Vyloupávat pečené brambory z jejich černé kůrky – to byla napínavá činnost zakončená horkou pochoutkou.

Lidé - a zejména děti - bývali vděční za jakoukoliv improvizaci přípravy jídla pomocí ohně a společenského ohniště – snad to je pozůstatek z dávných dob lidstva ještě před příchodem civilizace. Lidem dnes zřejmě schází pobyt u otevřeného ohniště, u kterého se odehrávaly všechny společenské, rodinné a zároveň kulinářské události.

Prozatímnost

U nás v Čechách, asi v 80. letech, jsem zaznamenala pokus o zahradní grilování, který si zaslouží být zapsán do kroniky historie improvizovaného grilování.

Tehdy hostitelka vynašla způsob, jak maso chutně ogrilovat na provizorním zařízení. Posloužil jí k tomu plechový truhlík od květin a mřížka ze staré vyhozené ledničky. Do truhlíku vsypala žhavé uhlíky, navrch položila mřížku a – na mřížce grilovala kuřecí maso a kousky kapra. Potírala metličkou a nejen to – utrhla přímo ze záhonu bylinný výhonek (možná tymián, majoránku, dobromysl) a bylinami také potírala připravované maso. A jak to vonělo!

A skutečně – přestože trochu tuku okapalo na uhlíky, jejichž výpary jsou, jak dnes známe, karcinogenní, pochoutka z truhlíku byla tak výborná, že dokonce takto grilovaný kapr nebyl ani cítit rybinou.

Vzpomínky na prozatímní grilování však patří již definitivně minulosti.

Současnost

20121109 grilovani
Zahradní grilování je jedna z příležitostí, jak využít zahrádku. (Zdenka Danková/Epoch Times ČR)

A tak je dnes jednou z příležitostí, jak příjemně využít letní zahrádku, společné grilování. Jde o požitek nejen čistě gurmánský, ale i společenský, přírodní a zároveň romantický.

Pokud se vám poštěstí, že budete pozváni na zahradní grilování, určitě není třeba dlouze váhat. O vše se postará hostitel, který pro vás gril i maso připraví a na vás zůstane například jen láhev vína na revanš nebo steak se speciálním kořením podle vlastního receptu.

V dnešní době už máme nepřebernou řadu možností, jak si urožnit nějakou tu dobrotu pod širým nebem. Protože si lidé na zahrádkách pěstují krátce sekaný trávníček, často si raději místo založení ohniště vyberou některé z nepřeberného množství grilů, kamen a krbů.

Podobně jako se lovci mamutů kdysi radovali při pojídání mamutího steaku, může nám zahradní grilovačka poskytnout možnost společného setkání při dobrém jídle, v příjemné společnosti a uprostřed krásné zahrady. Vypnout mobilní telefony, iPady - a na místo toho se věnovat staré dobré mezilidské konverzaci.

Dnešní lidé se stále více uzavírají do virtuálního světa a mezilidská konverzace se přesunula tamtéž. Do e-mailů, SMS zpráv, telefonních hovorů, skypeů a podobně. Společné posezení u ohně je magickou chvílí, která nám připomíná duchovnější rozměr lidství, a je také pomyslným spojením s našimi předky, kteří u společných ohňů trávili dlouhé večery.

 

Přečtěte si také: Recept na Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou

Recept: Grilovaná žebírka jsou non plus ultra

Umění novodobých gurmánů - grilování v zimě v létě

20121110 spiz
Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou. (Ondřej Horecký/Epoch Times ČR)