20121104 kastany
Jedlé kaštany jsou doporučovány jako lék na různé neduhy. (Peter Parks/AFP/Getty Images)

Věděli jste, že jedlé kaštany obsahují až 70 procent škrobu, 11 procent bílkovin a kolem 7 procent tuku? Jsou také bohaté na vitamíny, minerály, vápník, fosfor, železo a vitamin C, B1 a karoten – tedy mnohem více zdraví prospěšných látek, než má většina jiných potravin.

Léčivé hodnoty kaštanu jsou tedy prvotřídní. Podle názoru tradiční čínské medicíny jsou kaštany sladké na chuť, povahou se jedná (z hlediska čínské medicíny) o teplou potravinu, dobře stravitelnou a posilující slezinu a ledviny.

Proslulý čínský lékař Li Š'-čen z dynastie Ming, který studoval účinky kaštanů, uvádí: „Lidé napadení vnitřním chladem (pozn. pojem čínského lékařství) se silným průjmem, nechť snědí 20 - 30  kaštanů. Nemoc bude vyléčena“. Jsou také výborné pro oslabenou slezinu, slabý žaludek a nedostatečnost v ledvinách.

Ve staré knize čínské medicíny, Materia Medica jižního Jün-nanu se píše: „Požití syrových kaštanů může zastavit zvracení krve, krvácení z nosu, krev ve stolici a další krvácivá onemocnění.“

I výzkumy moderní medicíny nám dnes říkají, že konzumace kaštanů předchází výskytu vysokého krevního tlaku a tvrdnutí cév. Takže na co čekáte? Je pravý čas na to si dát kaštany...

Před použitím uvedených potravin a doplňků stravy se prosím poraďte s lékařem čínské medicíny.

Hlavními redaktory China Research Group jsou Dr. Benjamin Kong ze Švédska a Dr. Xiu Zhou z Německa.

small United Kingdom

 

Čtěte také:

Jedlé kaštany se vrací na náš trh

Ibyšek jako lék

Ženšen: pravý div světa