V Jižní Koreji lidé zpravidla jedí kovovými hůlkami. Ty se používají hůř než dřevěné hůlky, které jsou populární v jiných částech Asie.
„Někteří zdravotničtí odborníci tomu říkají ‚hůlková technika‘. Je to pravda. Naše sportovkyně mají v prstech neuvěřitelný cit. Vědí, kam se šíp zapíchne, už když jim opouští ruku,“ uvedl trenér jihokorejských lukostřelkyň Bek Wung-ki.
Kimči je tradiční korejské jídlo. Jde o nakládané ostré zelí, jehož příprava vyžaduje jemné ruce.
„Když Korejky vaří, je to jako by jejich ruce dávaly jídlu větší chuť. A stejný mechanismus se dá použít i v našem sportu. Naše atletky mají citlivé prsty, díky kterým mohou vnímat jemné doteky. Pramení to z naší tradice,“ dodává trenér Bek Wung-ki.
Video poskytla Televize NTD
Kuchařka v místní restauraci trenérovu teorii také podporuje.
„Myslím, že výsledky naší lukostřelby byly dobré, protože u nás máme kimči, které připravujeme ručně a velmi opatrně. No a také většina korejských pokrmů si vyžaduje jemné ruce při přípravě. Myslím si, že proto náš tým vyhrál olympiádu,“ říká kachařka I Te-bun.
Jihokorejky si v neděli zajistily zlato na olympijských hrách už posedmé v řadě. Ve finále porazily Čínu.
Jihokorejský tým použil 24 šípů, se kterými skóroval 210 bodů. Tím porazil Číňanky o jediný bod. Každý šíp může získat maximálně deset bodů, pokud se zapíchne do středu terče vzdáleného sedmdesát metrů.