20120726 1 cervRepaBuchta
Čokoládová buchta z červené řepy. (Ondřej Horecký/The Epoch Times)

Pokud jste i vy zasadili na zahrádce červenou řepu a přemýšlíte, co nového a nápaditého s ní provést, zkuste tento recept.

Červená řepa není chutná jen nakyselo - zavařená nebo syrová v salátech. Využít ji můžete, poněkud překvapivě, i pro výrobu skvělé mokré buchty s charakteristickou a zajímavou chutí i barvou. A jak vám potvrdí každý, kdo ji zkusil, je OPRAVDU dobrá.

 

Příprava: cca 20 minut (plus vaření řepy)
 
Pečení: 50 min.

 

 

Co budete potřebovat:

  • 200g červené řepy
  • 125g mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 - 130g cukru krupice (popř. třtinového)
  • 200g másla (pokojové teploty)
  • 2 lžičky mletého zázvoru (muškátového oříšku)
  • 3 vejce
  • 80 - 100g čokolády na vaření

Nejdříve si uvařte řepu. Zbavte se listů a dlouhého kořene a i se slupkou ji uvařte ve vodě nebo v páře (tím by si měla údajně zachovat víc zdravých látek). Tento proces zabere 30 až 60 minut podle toho, jak je řepa stará a velká. Jestli půjde propíchnout vidličku, je hotová. (Pro intenzivnější chuť můžete použít i řepu syrovou). Slupku setřete rukou pod tekoucí vodou, půjde to velice snadno. Řepu pak nahrubo nastrouhejte.

Zapněte troubu na 190 stupňů (170 s ventilátorem). Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl. Oddělte žloutky vajec od bílků. Žloutek rozšlehejte s máslem a cukrem na krém. Vedle si rozšlehejte bílky, dokud nejsou tuhé (nesmí se vám do nich dostat voda nebo žloutek, jinak vám sníh nevzejde!).

Krém vmíchejte do mouky a pak přidejte nastrouhanou řepu, čokoládu a zázvor. Pak do hmoty opatrně vmíchejte po trochách ušlehaný sníh z bílků.

Směs přelijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy nebo obdobně velkého plechu (popř. použijte papír na pečení. Pečte 30 minut, pak přikryjte alobalem a pečte dalších cca 20 minut. Jestli je buchta hotová, prověřte špejlí (musí vyjít čistá). Buchta by měla být ve středu poměrně mokrá.

Nechte vychladnout a můžete servírovat. Pokud máte rádi polevy, můžete dozdobit čokoládovou nebo jinou polevou.

Přejeme dobrou chuť!

 

Tipy:

Mouku můžete použít hladkou, polohrubou, špaldovou, rýžovou, kukuřičnou.... anebo směs. Záleží jen na vás.

Místo čokolády můžete použít i kakao, asi 40 gramů. Některé čokolády na vaření obsahují málo kakaa (25 procent), o to víc cukru, takže pak s cukrem krupicí opatrně. Nejkvalitnější jsou samozřejmě hořké čokolády se 70 procenty kakaa a více, pak můžete cukru přidat o trošku víc. Pro jistotu těsto před nalitím ochutnejte.

 

Vyzkoušejte také:

Čokoládovo - cuketová buchta

Banánová buchta s ořechy

Hummus s červenou řepou

Luxusní polévka z červené řepy

Vánoční vegetariánský boršč z Ukrajiny