20111201_recepty_citronDort
Citronový dort (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V anglicky mluvících zemích se tomuto stylu dortíku říká cheesecake (čti čískejk). Existuje spousta druhů a variant. Například newyorský cheesecake je hodně hutný a pečený. Základem pro výrobu je vždy krémový sýr (Philadephia, Lučina apod).

My jsme si pro vás připravili variantu snadnou na přípravu, která je nadýchanější (proto i křehčí) a chutná jako nebeská mana. Pro extra speciální chuť použijte sýr mascarpone.

 

Příprava: 20 min. + tuhnutí v lednici

 

Co budete potřebovat:

Na spodek:

  • 100 g sladkých sušenek
  • 50 g másla, změklého

 

Na vršek:

  • 250 g krémového sýra
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g smetany na šlehání
  • 100 g cukru
  • 2 citrony

 

Sušenky dobře rozdrťte a smíchejte s máslem, dokud nevytvoří kouli. Tu přeneste do dortové formy o šířce cca 20 cm (u větších forem použijte víc sušenek, sýra a tvarohu) a vytlačte ji do placky, která utvoří spodek dortu.

Do mísy si nastrouhejte citronovou kůru a přidejte vymačkanou šťávu z citronů. Přidejte cukr a prošlehejte. Postupně přidávejte tvaroh a sýr, dokud se nevytvoří hustý krém. Našlehejte si smetanu a po lžicích ji jemně zapracujte do krému (nepromíchávejte divoce, po lžicích šlehačku jemně vkládejte do krému).

Všechen krém přemístěte do zapékací formy a vyrovnejte do roviny. Pro ozdobu můžete nahoru přidat ovoce (mandarinky, jahody, banány atd.) anebo nastrouhanou citronovou kůru. Dejte do lednice na několik hodin, aby mohl dort ztuhnout. V lednici vám vydrží i několik dnů, ale myslím, že strávníci budou spíš mít problém nesníst to všechno najednou.

Přejeme dobrou chuť!

 

Tip:

Náš tvaroh je o něco kyselejší, než ten anglický, proto budete možná muset přidat víc cukru.

 

Vyzkoušejte také:

Jednoduchý medovo -jablečný koláč

Tvarohový dort s jahodami

Lehký a úsporný jablečný dort z ovocného pudingu

Bavorský jablečný koláč

Bleskurychlý flapjack

 

VŠECHNY RECEPTY