Hummus s cervenou repou
Hummus s červenou řepou (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Pokud chcete známé a přátele překvapit něčím neotřelým a zároveň chutným, zkuste tuto pomazánku nepřehlédnutelné barvy a skvělé chuti.
 
Hummus je zdravý sám o sobě a s přídavkem červené řepy bude ještě zdravější. Pro variantu s vařenou cizrnou viz tip.
 

 

 
Příprava: cca 30 min.
 

 

 

 

 

Co budete potřebovat:

(na asi 1 kg hummusu)
 
  • 400 g cizrny z plechovky (tekutinu si ponechejte)
  • 1 menší cibuli, nakrájenou na čtvrtky
  • 300 g červené řepy, oloupané
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce tahini
  • 3 lžíce čerstvě vytlačené citronové šťávy
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička drceného kmínu (lze vynechat)
  • 1 lžička drceného koriandru (lze vynechat)
 
Oloupanou řepu rozkrojte na čtvrtky nebo půlky (podle velikosti) a dejte společně s cibulí vařit, dokud není řepa měkká (asi 20 min.). Řepa by měla být celá ponořená ve vodě, když se vaří. Až je hotová, nechte vychladnout.
 
Řepu a cibuli dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cizrnu, cibuli, tahini, česnek, citronovou šťávu a koření a rozmixujte. Přidejte olej a je-li třeba také trochu tekutiny z cizrny. Promixujte, ochutnejte, dochuťte - je-li třeba, znovu promíchejte a dejte do lednice vychladit.
 
Podávejte s chlebem, pitou, nachos, s pásky mrkve, kedlubny, zabalené v tortilách se salátem atp.
 
Přejeme dobrou chuť!

 

Tip:

Při práci s červenou řepou použijte igelitové rukavice, jinak budete mít ruce "krvavé" ještě půl dne.
 
Cizrna v plechovce je varianta pro chvíle, když zrovna spěcháte. Čerstvě uvařené luštěnině se ale nevyrovná, tady je proto verze s ní:
 
150 g sušené cizrny dáme přes noc namočit do studené vody. Druhý den scedíme a dáme do velké nádoby s vodou. Vaříme na mírném ohni asi jednu hodinu, nebo až je cizrna hodně měkká. Vodu slijte, ale nechejte si jí malý hrnek na zředění hummusu. Než luštěninu rozmixujete, nechte ji vychladnout.
 
 
Vyzkoušejte také:

Hummus rychle a snadno

Cizrnový salát s fetou

Marocká polévka s cizrnou

Tvarohová pomazánka s nivou

Luxusní polévka z červené řepy

 

VŠECHNY  RECEPTY